Valeriu Gheorghiță răspunde la cea mai arzătoare întrebare a momentului: Va fi retras vaccinul AstraZeneca?

AstraZeneca

Sursa: Dreamstime

Agenţia Europene pentru Medicamente este aşteptată să dea un verdict, zilele următoare, cu privire la vaccinul produs de AstraZeneca, dar o serie de declaraţii ale coordonatorului strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA au pus deja paie pe foc la nivel european. Ce spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, despre o posibilă retragere a acestui ser?

Declaraţiile de marţi ale unui oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), referitoare la vaccinul AstraZeneca, au creat imediat vâlvă în întreaga Europă.

„Așteptăm decizia EMA și recomandările (…) Se poate ajunge în orice scenariu”

Ce spune însă col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 din România? Medicul arată că, pentru moment, ţara noastră aşteaptă recomandările clare ale EMA şi deocamdată nu se pune problema retragerii vaccinului.

„Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Nu s-a finalizat ședința. După, vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare.

Sperăm să se facă aceste recomandări astfel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul e clar: așteptăm decizia EMA și recomandările.

În funcție de recomandări, România va adopta toate măsurile pentru siguranța tuturor, care e prioritară. Se poate ajunge în orice scenariu”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Medicul a subliniat că în România nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu serul produs de AstraZeneca.

Chiar dacă vaccinul AstraZeneca ar fi restras, România are suficiente doze de la Pfizer

Chiar dacă s-ar ajunge în situaţia în care vaccinul AstraZeneca ar fi retras din cabinetele de vaccinare, Valeriu Gheorghiță dă asigurări că România are suficiente doze de la Pfizer pentru a putea continua campania fără întreruperi.

Serul produs de Pfizer poate asigura vaccinarea a peste 10 milioane de români, chiar cu două doze, dar ideea e că această campanie trebuie să se deruleze cât mai repede, a precizat Gheorghiță.

„Ne aflăm în cursă contra-cronometru cu acest virus care are capacitatea de a acumula mutații care îi conferă rezistență și îi cresc agresivitatea și transmisibilitatea. Ideea e de a avea în timp scurt acoperirea vaccinală. Altfel, într-o prelungire a campaniei, global vorbind, riscăm să avem peste câteva luni un alt virus, care va răspunde diferit la vaccinuri și va avea virulență mai mare”, a mai precizat medicul.

Declaraţii reprezentatului EMA

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, a vorbit, marţi, despre existenţa unei „legături” între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca şi cazurile de tromboză.

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a declarat Cavaleri, în contextul în care EMA urmează să se reunească pentru a analiza această chestiune în perioada 6 – 9 aprilie.

„Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (…) În rândul persoanelor vaccinate, există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru”, a mai precizat Marco Cavaleri.

Sursa foto: Dreamstime