Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, susţine că vaccinurile folosite în prezent sunt eficiente în prevenirea formelor severe de COVID-19 și acest lucru este valabil și în cazul variantei Omicron, care va deveni dominantă în perioada următoare.

„Tulpina Omicron va deveni dominantă în perioada următoare, iar sigurul mod în care ne putem proteja în faţa unei forme sever de COVID-19 este vaccinarea”, subliniază medicul Valeriu Gheorghiţă.

„În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, luni după-amiază, în cadrul unei dezbateri online organizate pentru comunitatea romă din România, la care au participat şi ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi şeful DSU Raed Arafat.

Șeful CNCAV a precizat faptul că transmiterea acestei variante de coronavirus se face mult mai rapid și a adăugat că este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale atunci când iau o decizie în privinţa vaccinării.

OMS, avertisment privind varianta Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenția că varianta Omicron a noului coronavirus, raportată deja în peste 60 de ţări, prezintă un risc global „foarte mare”, cu unele dovezi că evită protecţia furnizată de vaccinurile anti-COVID-19. Cu toate acestea, OMS a precizat că datele clinice despre severitatea ei sunt limitate deocamdată.

„Riscul general asociat noii variante îngrijorătoare Omicron rămâne foarte mare din mai multe motive”, au transmis experţii OMS, confirmând concluziile primelor evaluări ce au fost publicate pe 29 noiembrie.

Potrivit OMS, există o serie de prime semnale conform cărora persoanele vaccinate şi cele care au trecut prin boală nu dezvoltă un număr suficient de anticorpi pentru a elimina riscul de infectare cu Omicron, rezultând astfel rate mari de transmitere virală şi „consecinţe severe”.

Două doze nu sunt suficiente

Deocamdată nu este clar dacă noua variantă virală este în mod natural şi mai contagioasă decât varianta dominantă Delta, fapt care ar alimenta şi mai mult răspândirea sa, au avertizat experţii de la OMS.

Confirmând evaluarea OMS, cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au publicat luni rezultatele unui studiu de laborator, conform cărora schemele de vaccinare cu două doze ale unor seruri anti-COVID-19 nu generează un număr suficient de anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron.