Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a fost invitat, miercuri seara, pe B1 TV, unde a oferit noi detalii legate de mersul acestei campanii în România, dar şi despre planurile privind etapa cu numărul trei, când se va putea vaccina întreaga populaţie a ţării.
Putem asigura protecția persoanelor vulnerabile în paralel cu a celor care deservesc activități esențiale
Valeriu Gheorghiţă a comentat cele două teorii principale vehiculate la nivel internaţional, una susţinând că vaccinarea ar trebui realizată cu prioritate în rândul tinerilor, ei fiind mai activi social şi răspândind virusul mult mai uşor, iar cealaltă susţinând că bătrânii ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, fiind mai vulnerabili. În cazul României, sunt vaccinaţi cu prioritate în prezent bătrânii şi persoanele cu comorbidităţi, spune Gheorghiţă.
“În România sunt aproximativ 1883 de centre rezidențiale și sociale, având o capacitate maximă de aproximativ 70.000 de locuri ocupate pe o anumita unitate de timp, în jur de 40-45.000 de persoane care sunt în mod real internate în aceste centre sociale.
Din acest punct de vedere nu ne putem compara cu celelalte țări, care au aproape 1 milion de persoane instituționalizate în aceste tipuri de centre. Față de celelalte țări, ne-am atins obiectivul, sunt peste 70% deja vaccinate.
Din punct de vedere al sănătății publice, mai degrabă persoanele tinere, active din punct de vedere social au un potențial mai mare de răspândire a virusului, prin natura interacțiunii pe care le au. Consecințele acestei infecții se regăsesc din plin, din nefericire, la cele mai vulnerabile, vârstnici și cei cu boli cronice.
Proporția (75% bătrâni versus 25% tineri – n.red.) este una echilibrată și cred ca putem asigura în timp util protecția persoanelor vulnerabile în paralel cu protecția celor care deservesc activități esențiale”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiţă.
Câţi români vor fi imunizaţi la finalul etapei a II-a?
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat şi care este gradul de imunizare pe care-l ţintesc autorităţile în urma etapei a II-a, care se desfăşoară în prezent.
“Vorbim de o populație estimată de 4-5 milioane de persoane din această categorie vulnerabilă, la care se adaugă un milion, poate și mai mult, de persoane care deservesc activități esențiale. Deci etapa a doua e dimensionată la aproximativ 6 milioane de persoane eligibile.
Așa încât, dacă aplicăm un procent al ratei de vaccinare de 50-70%, noi ne dorim să fie cât mai mult, vorbim efectiv de 3-4 milioane de persoane vaccinate în etapa a doua, ceea ce putem atinge ca obiectiv în decursul lunii aprilie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit b1.ro.
Ce se întâmplă după 15 martie?
La jumătatea acestei luni vor fi deschise programările şi pentru populaţia generală, românii având posiblitatea să se programeze pe lista de aşteptare a unui centru de vaccinare pe care-l aleg ei.
“Am anunțat că, din 15 martie, când va fi disponibilă lista de așteptare, persoanele din etapa a treia, populația generală, vor avea posibilitatea de a se programa pe o listă de așteptare a unui centru de vaccinare.
Când vom ocupa locurile disponibile prin persoanele vulnerabile sau care deservesc activitățile esențiale, respectând procentul de 75 – 25%, când rămân locuri în respectivul centru, vom notifica persoanele din etapa a treia care sunt pe lista de așteptare, ca să mergem cu un grad maxim de ocupare a locurilor și să atingem ce ne-am propus – un ritm de 100.000 de persoane vaccinate pe zi, așa încât să fie un obiectiv realist peste 10 milioane de persoane vaccinate în septembrie”, a mai precizat col. dr. Valeriu Gheorghiţă.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin