Capital: De ce nu se misca nimic in Romania de mai bine de un an pe frontul investitiilor de capital?
Valeriu Ionescu: Bani ar fi, proiecte, mai putin. Exista insa mai mult decat atat, un recul la nivel mondial, o reticenta vizavi de riscul investitional al investitiilor de tip „private equity”. Din pacate, pe piata romaneasca nu prea s-a reusit pana acum o combinare a pretului intrarii intr-o afacere cu riscurile percepute si modul cum pot fi contracarate acestea. Pe de alta parte, antreprenorii romani, proprietari ai unor afaceri cu potential sunt putin cam pretentiosi cand vine vorba de acceptarea unui partener nou.
Capital: Cum stau ei cu transparenta?
Valeriu Ionescu: Problema este ca la noi forma actuala a felului in care se face contabilitate te stimuleaza sa nu fii corect, iar atunci cand sunt probleme, in general, ele se rezolva prin coruptie. Noi vedem zeci de afaceri romanesti, iar la unele vad de la inceput expunerile la coruptie sau modificari legislative cum ar fi obtinerea de facilitati fiscale. Personal nu cred ca un investitor strain trebuie atras prin stimulente fiscale. E bine ca vin, dar calculele mele de investitie sunt fara ele, pentru ca nu-mi mai permit sa-mi asum riscul „datului cu o mana si luatului cu doua”.
Capital: Ce fel de interese stau la baza afacerilor din Romania?
Valeriu Ionescu: Intotdeauna interesele de afaceri vor fi volatile. Noi am strabatut la inceputul anilor 90 ceea ce se intampla la inceputul secolului XX in America, atunci cand se fura cu mana pana la cot din companii in detrimentul minoritarilor. Mai intai s-a furat, apoi s-a reglementat. Una e sa-l pacalesti pe om apeland la lacomia lui, vezi cazul Caritas si FNI, si alta e sa nu faci ceea ce spui.
Capital: UE si SUA sunt pentru Romania un fel de tata si mama. Pe cine ar trebui „sa iubim” acum mai mult?
Valeriu Ionescu: Acest moment este atat de infim, incat peste trei saptamani cred ca nu se va discuta deloc. Traim cu totul alte epoci si ar fi pacat sa pastram perceptia ca cine nu e cu noi e impotriva noastra. E ca si cum ai spune ca Texasul s-a suparat pe Maryland si ca tine mai mult cu California.
Capital: Daca tinem cu americanii inseamna ca ne vor aduce mai multi bani?
Valeriu Ionescu: Nici un investitor american nu va fi convins de stat sa investeasca in Romania doar pentru ca aceasta tara a spus „da” razboiului din Irak. Pentru ei este important riscul de tara, iar faptul ca noi vom adera la NATO inseamna ceva, dar nu pune o stampila. Au venit investitii extraordinare dupa anuntul de aderare?
Capital: Mai avem vreo sansa de a recupera decalajul investitional fata de Cehia sau Ungaria?
Valeriu Ionescu: Nu trebuie neaparat sa lucram cu comparatii. Important este ca in sectoarele traditionale in care Romania a excelat intotdeauna, cum sunt petrolul si lemnul, sa se petreaca lucruri bune.
Capital: Totusi, nu se intampla nimic!
Valeriu Ionescu: Nici nu se poate intampla nimic intr-o singura zi.
Capital: Conform unui recent sondaj, 54% din romani considera ca statul este dator sa asigure tuturor un loc de munca si un trai decent, iar 81% din ei prefera un venit mic. Se mai poate construi capitalismul in Romania?
Valeriu Ionescu: Siguranta serviciului si a postului o gasesti mai degraba intr-o structura de stat. Acum, lucrul aceasta pot sa-l intalnesti, paradoxal, si in America, acolo unde foarte multa lume lucreaza in companiile mari, sigure si prefera acest lucru chiar daca e platita mai prost. Individul are nevoie de o siguranta a pozitiei pe care lucreaza, asta fiind o chestie normala in toate tarile. Acolo unde gresesc romanii este ca nu inteleg ca statul poate sa ofere siguranta pentru un numar limitat de persoane.
Capital: Sectorul privat e prost inteles in Romania?
Valeriu Ionescu: E clar ca investitiile private pot fi de doua feluri: de la cele de anvergura ale unor grupuri de companii foarte serioase, straine sau romanesti, pana la buticurile de cartier care transforma economia privata in zona nesigura. Atunci cand o persoana este platita cu salariul minim pe economie, trecut sau nu pe cartea de munca, cu siguranta isi va dori sa se intoarca la stat, acolo unde este sigura ca isi va primi un salariu si luna viitoare. Aici trebuie sa rezolve Guvernul problema felului in care este tratata forta de munca. O companie mare si serioasa va oferi intotdeauna locuri de munca sigure, fie ca trece prin perioade bune sau proaste.
Capital: Nu observati ca romanii care lucreaza pentru astfel de companii cer lefuri mai mari?
Valeriu Ionescu: Daca va ganditi la exemplul Renault, va pot raspunde ca nici eu nu inteleg de ce. Dreptul unui angajat este de a castiga o bucata din valoarea adaugata. Eficienta muncii sau profitul firmei nu va creste niciodata daca noi stam sa ne gandim de ce vecinul castiga mai mult sau un strain e platit pentru riscul de tara. In fond, o mare companie te plateste asa cum crede de cuviinta, iti convine sau nu!
Capital: Adica e un fel de „accepta sau stai acasa”?
Valeriu Ionescu: Concerne de tipul companiilor de telefonie mobila au un sistem de resurse umane foarte bine planificat. Daca esti bun si meriti sa lucrezi in continuare in acea companie, cu siguranta vei evolua in asa fel incat nu vei sta niciodata sa te gandesti ca nu esti platit pentru cat muncesti. Cunosc persoane care dupa ce au lucrat ceva timp in Romania au fost propulsate pe posturi la nivel international.
Capital: Dar sunt putin exemple!
Valeriu Ionescu: E posibil, dar eu cred ca la companii de genul Sidex Galati, in scurt timp, dupa ce planul de restructurare va fi finalizat, problema stabilitatii locului de munca va fi certa. Cred ca totul tine de modul in care individul accepta schimbarea. In fond, e vorba de planificarea carierei.
Capital: Ce va deosebeste pe dvs., om de afaceri care lucreaza cu banii altora, de unul care lucreaza cu banii sai?
Valeriu Ionescu: Sunt doua chestiuni foarte importante aici: in primul rand, dimensiunea banilor. Eu am investit pentru fondul pe care-l reprezint 85 milioane dolari, ceea ce e foarte greu la nivel individual. In al doilea rand, eu reprezint nu doar o companie, ci un brand in sine mult mai puternic decat orice afacere individuala din Romania.
Capital: Dormiti noaptea mai bine decat George Copos?
Valeriu Ionescu: Nu, pentru ca am aceleasi probleme si raspund cu capul de greselile pe care le-as face. Oricum, daca as fi investitor individual, nu mi-as propune sa-mi investesc toata averea.

Carte de vizita

· Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, sectia Electronica, Valeriu Ionescu a preferat ca imediat dupa 1990 sa treaca in sectorul privat, inainte de a fi concediat de la o uzina de stat, Turbomecanica.

· Impreuna cu alti trei parteneri a infiintat firma de consultanta FIN Consultanta Asociati, pe care a desfiintat-o in 1998, cand s-a angajat director regional la AIG New Europe Found.

Valeriu Ionescu despre…
Mitica Dragomir sau George Copos?
· Votez cu George Copos, pentru ca este un om de afaceri care a dovedit prin ceea ce a facut.
Dolar sau euro?
· Euro este inevitabil, nu avem cum sa ne jucam cu altceva.
Monarhie sau republica?
· Monarhia mai poate trai doar acolo unde nu s-a intrerupt.
Hilton sau Marriot?
· Hilton, pentru ca este mai in centru.
Golf sau tenis?
· Golful este prea complicat pentru Romania.
Financial Times sau Wall Street Journal?
· FT are un format excelent pentru citit si layout placut.
Lexus sau Masseratti?
· BMW, pentru ca insumeaza elementele care tin de „value for money”.