„Referitor la Legea (Plx 791/2022) adoptată ieri (marţi, n.r.), 20 decembrie 2022, de către Parlamentul României, în regim de urgenţă, conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti (ASAS) îşi exprimă dezacordul faţă de adoptarea acesteia fără consultarea cercetătorilor din domeniul agricol, al ASAS şi al MADR. În forma adoptată, Legea va aduce un prejudiciu grav cercetării agricole, prin fragmentarea actualei structuri unitare a acesteia, integrată de mult timp în Spaţiul european şi mondial de cercetare prin nenumărate colaborări bilaterale şi multilaterale finalizate prin rezultate de excepţie aplicate în practica agricolă şi nu numai”, a afirmat acesta într-un comunicat.

Cum este afectată cercetarea agricolă de legislație

Mai departe în comunicat, se detaliază cum afectează, exact, legea în discuție, desfășurarea cercetării agricole pe teritoriul țării.

„Actuala structură a cercetării agricole a fost fundamentată de marele savant Gheorghe Ionescu-Şişeşti, gândită ca un tot unitar determinat de particularităţile cercetării agricole, derulate în mare parte direct în natură şi ale cărei rezultate (noi soiuri de plante, tehnologii, care să satisfacă necesităţile de alimentaţie ale populaţiei, adaptarea la condiţiile climatice tot mai nefavorabile, asigurarea siguranţei şi securităţii alimentare a ţării în contextul Pandemiilor şi războiului de la graniţă) sunt puternic dependente de zona geografică şi condiţiile climatice şi hidro-pedologice locale.

Un soi nou creat la unul dintre institutele sau staţiunile ASAS trebuie preluat şi adaptat la condiţiile mult diferite din nordul, sau vestul ţării, fapt care impune existenţa unei reţele de staţiuni distribuite cât mai uniform pe întreg teritoriul şi coordonate de institute naţionale sau de ramură. Ruperea acestei unităţi va avea acelaşi efect pe care l-ar avea, prin comparaţie, ruperea Reţelei naţionale meteorologice şi distribuirea componentelor sale, pe baze voluntare, la diferite entităţi”, au explicat reprezentații ASAS.

Cei care au modificat legea trebuie să își asume consecințele

Totodată, aceștia au mai spus că cei care au modificat legea față de varianta adoptată de Guvern trebuie să își asume consecințele pe care această schimbare le va avea asupra cercetării agricole și a economiei țării.

„Trebuie să-şi asume toată răspunderea pentru conţinutul legii şi mai ales pentru consecinţele rezultate din aplicarea acestei legi păguboase pentru tot sistemul de cercetare, dar mai ales pentru economia naţională a României. Problema cercetării agricole, şi nu numai agricole, în România este finanţarea la nivel de performanţă. Ne permitem să atenţionăm că cercetarea românească, cu precădere cea agricolă, va fi distrusă”,