Comunicații digitale perfomante – prioritate pentru ANCOM
Zgonea a evidenţiat că, alături de responsabilităţile reglementatorii, inclusiv gestionarea spectrului și a pieței echipamentelor, ANCOM are un rol esențial în coordonarea serviciilor de comunicații digitale, un sector vital în actuala eră digitală. „În colaborare cu autorităţile relevante, societatea civilă şi platformele digitale, am încercat să combatem riscurile sistemice, cum ar fi dezinformarea și discursul instigator la ură online, mai ales în timpul proceselor electorale”, a declarat Zgonea, subliniind necesitatea unei reglementări eficiente în acest domeniu.
Securitatea şi rezilienţa infrastructurii de comunicaţii
În cadrul evenimentului, președintele ANCOM a insistat asupra evoluției continue a rețelelor și tehnologiilor, care trebuie integrate cu soluții avansate, precum inteligenţa artificială, și adaptate noilor cerinţe ale pieţei.
„Reţelele de telecomunicaţii nu sunt doar esenţiale pentru activităţile noastre cotidiene, ci sunt şi cheia interconectivităţii globale”, a subliniat Zgonea.
Oficialul a menționat că, într-o lume tot mai digitalizată, este esenţială asigurarea rezilienţei şi securităţii infrastructurii de telecomunicaţii. De asemenea, a avertizat că „dacă nu ne concentrăm pe diversificare, vom întâmpina provocări majore în viitor”, făcând referire la riscurile atacurilor cibernetice asupra rețelelor de telecomunicaţii, care, potrivit lui, nu sunt o chestiune de „dacă” vor avea loc, ci de „când” și „cum”.
Amenințările cibernetice – provocări fără granițe
Un alt punct important discutat de Zgonea a fost rolul punctelor de schimb de Internet și al furnizorilor de centre de date, care formează „viitorul peisajului digital românesc”. În acest context, preşedintele ANCOM a subliniat că ameninţările cibernetice nu au graniţe și că nu există nicio organizaţie sau stat care să poată gestiona aceste riscuri izolat. „Securitatea infrastructurii trebuie să fie o responsabilitate comună, nu doar a reglementatorilor naţionali, ci şi a operatorilor, guvernelor şi partenerilor internaţionali”, a explicat Zgonea.
România – lider în domeniul blockchain și inovație digitală
România joacă un rol activ în această colaborare internaţională. „Suntem aproape de partenerii noştri din Uniunea Europeană, discutăm cu BEREC și Comisia Europeană pentru a alinia politicile şi pentru a asigura interoperabilitatea reţelelor din întreaga Europă”, a adăugat Zgonea. El a menționat și faptul că țara noastră este lider în domeniul blockchain, având trei noduri operaţionale, care contribuie la securizarea infrastructurii digitale.
Provocările viitorului digital
În final, Zgonea a subliniat că, deşi provocările sunt evidente, acestea oferă o oportunitate unică de a regândi, reinventa și reconstrui peisajul digital. „Acesta este contextul în care păşim astăzi – nu doar ne adaptăm la o lume în schimbare, dar avem și oportunitatea de a o defini”, a concluzionat preşedintele ANCOM.
Un summit de referință
Evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest 2025, organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti), adună peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări, fiind un important moment de reflecţie asupra viitorului digital și de comunicații al României și al Europei.