Valeriu Zgonea a fost ales în funcţia de preşedinte al ANCOM cu 270 de voturi „pentru” şi 33 „împotrivă”.
Pentru aceeaşi funcţie a mai candidat şi Mihai Eftimie. Acesta a înregistrat, din partea parlametarilor, 33 de voturi „pentru” şi 270 „împotrivă”.
Cu o zi în urmă, pe 8 mai, Comisiile pentru tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor şi Senatului avizaseră favorabil candidaturile lui Zgonea şi Eftimie.
Actualul preşedinte al ANCOM, Vlad Stoica, mai are mandat până la data de 11 mai.
Cum s-au prezentat Valeriu Zgonea şi Mihai Eftimie în faţa comisiilor reunite?
În cadrul audierilor din comisiile reunite ale Parlamentului, Valeriu Zgonea le-a explicat parlamentarilor faptul că a activat, în ultimii 5 ani, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.
Mai mult, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a precizat că nu mai este om politic de 8 ani.
În sprijinul candidaturii sale, Mihai Eftimie a spus şi el că este inginer de aviaţie, deţine un master în tehnologii spaţiale, rachete şi are experienţă în telecomunicaţii.
Mihai Eftimie a adăugat că a fondat o companie în domeniu, în anul 2011 şi s-a ocupat de consultanţă cu firme din străinătate.
Marcel Ciolacu, după alegerea lui Valeriu Zgonea în fruntea ANCOM
O reacţie a venit rapid din partea preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu.
„Ştiţi foarte bine că domnul Zgonea a fost trimis în judecată. În acel moment, s-a retras din spaţiul public şi îi mulţumesc pentru acest lucru, cum cred că ar trebui să facă orice demnitar.
În acest moment, domnul Zgonea este achitat definitiv şi irevocabil. (…)
În primul rând, cei care fură şi sunt corupţi să se ducă la puşcărie, dar cred de asemenea că trebuie să respectăm şi drepturile omului”, a afirmat liderul social-democrat marţi, 9 mai.
Ce probleme a avut Valeriu Zgonea în instanţă?
Reamintim că, în urmă cu doi ani Valeriu Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi intervenit în favoarea angajării unei persoane într-o funcţie de conducere în Ministerul pentru Societatea Informaţională.
Ulterior, în februarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul lui Zgonea împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti şi a hotărât achitarea acestuia pentru trafic de influenţă. Decizia magistraţilor este definitivă.