Telecomunicaţiile şi economia digitală pot salva România. Șeful ANCOM: Noi avem capcana venitului mediu

Valeriu Zgonea

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Valeriu Zgonea a subliniat că venitul mediu în Europa de Est este la jumătate față de regiunile dezvoltate și că telecomunicațiile și economia digitală sunt esențiale pentru a depăși acest decalaj.

,,Trebuie să ieșim din capcana venitului mediu”

Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Valeriu Zgonea, a declarat marți că telecomunicațiile și economia digitală reprezintă modelul pe care Europa de Est și, implicit, România trebuie să-l adopte pentru a ieși din capcana venitului mediu, care este la jumătate față de regiunile dezvoltate.

La deschiderea GoTech World 2024, șeful ANCOM a declarat că pentru a spori competitivitatea, este crucial să se investească atât în dezvoltarea rețelelor Gigabit, cât și în inovația serviciilor digitale.

Aceste două direcții sunt necesare pentru ca Europa să depășească capcana tehnologiei medii, în care se află în comparație cu Asia și America.

Potrivit acestuia, Europa nu reușește să devină un lider global din cauza dependenței de industrii învechite, precum sectorul auto, în domeniul cercetării și dezvoltării. În contextul Europei de Est, telecomunicațiile și economia digitală reprezintă modelul esențial pentru a scăpa de capcana venitului mediu, având în vedere că venitul regiunii rămâne mult mai scăzut decât în alte zone dezvoltate, chiar și în condițiile unui nivel similar de servicii intelectuale.

„Pe partea de competitivitate, din perspectiva noastră este clar că avem nevoie, pe de o parte, să susţinem investiţia în reţelele Gigabit, dar pe de altă parte să investim şi în inovaţia din serviciile digitale. Ambele sunt absolut necesare ca Europa, în care cu toţii trăim, să poată să reuşească să iasă din această capcană a tehnologiei medii în care noi ne uităm cu foarte multă bucurie către Asia sau către America.

Spunem noi că în Europa nu suntem în stare să facem ceva în care noi, astăzi, să fim lideri mondiali, noi să schimbăm lucrurile, nu ştim să eficientizăm inovarea. De ce? Pentru că astăzi inovaţia este determinată în Europa de sectoare industriale care aparţin secolului trecut, şi pe care noi ne bazăm în continuare în R&D în zona respectivă, cum este sectorul auto pentru Europa de Est.

Pentru că tot discutăm despre Europa de Est, telecomunicaţiile şi economia digitală reprezintă acel model pe care trebuie să-l aplicăm, astăzi, ca să ieşim din altă capcană pe care o avem noi aici, capcana venitului mediu. Oricât de mult am lucra, oricât de bine am fi pregătiţi, venitul nostru este la jumătate faţă de alte zone din Europa sau din zonele dezvoltate, pentru aceeaşi calitate a serviciilor intelectuale pe care le livrăm”, a afirmat şeful ANCOM, la deschiderea GoTech World 2024.

Schimbarea de paradigmă necesită cunoștiințe și investiții

Valeriu Zgonea a subliniat necesitatea unei schimbări în parteneriatul dintre sectorul public și cel privat, în care să se colaboreze, nu să se mențină diviziunile. El a avertizat că, în încercarea de a deveni competitivi, Europa de Est a devenit vulnerabilă economic, depinzând de regiuni care nu împărtășesc aceleași valori.

Zgonea a subliniat că dacă start-up-urile din regiune continuă să migreze spre alte zone, Uniunea Europeană va pierde valoarea adăugată, iar inovarea va fi monetizată rapid în alte părți ale lumii.

„O schimbare de paradigmă între parteneriatul dintre sectorul public şi sectorul privat în care să ieşim din această polaritate: voi sunteţi cu minus, dvs sunteţi cu plus, ei sunt băieţii răi, noi suntem băieţii buni. Numai împreună putem să reuşim acest lucru. Asta este una dintre cele mai mari capcane pe care le avem noi în Europa de Est.

În ceea ce priveşte securitatea economică, când am decis în Europa de Est şi în ţara noastră că trebuie să avem un lanţ de valori ca să devenim competitivi şi eficienţi în Europa, să ne integrăm mai bine, să putem să avem capacitatea de a avea produse şi servicii de calitate, am devenit vulnerabili. Am devenit dependenţi economic de alte zone care nu respectă criteriile şi valorile pe care noi le avem în această societate.

În partea de securitate economică trebuie să păstrăm aceste valori pe care le avem în Europa, aceste start-up-uri. Dacă noi, din primii ani, le lăsăm să plece către Marea Britanie, către Statele Unite, către zona asiatică şi nu ne dezvoltăm în cadrul Uniunii Europene, bineînţeles că valoarea adăugată cea mai mare o pierdem, se duce în alte zone care înţeleg cum să poată să monetizeze o inovare într-un termen foarte scurt de timp”, a subliniat Valeriu Zgonea.

Modelul european de creștere economică

Valeriu Zgonea a precizat că modelul european de creștere economică se fundamentează pe patru piloni principali: competitivitatea durabilă, securitatea economică, autonomia strategică deschisă și concurența loială. El a subliniat că, în cadrul Uniunii Europene, sectoarele telecomunicațiilor și digitalului trebuie să joace un rol important în reducerea decalajului față de regiunile mai dezvoltate.

Zgonea a menționat că există un consens între cei implicați în reglementare și legislație și a evidențiat impactul tranziției de la o economie industrială la una digitală asupra persoanelor fizice, entităților juridice și statelor membre, într-o lume tot mai globalizată.

„În cadrul Uniunii Europene ne aşteptăm ca acest sector al telecomunicaţiilor, împreună cu cel digital, despre care tot se vorbeşte în ultima perioadă, din ce în ce mai des, din 2020 încoace, să contribuie semnificativ la reducerea unui decalaj între Europa şi alte zone pe care noi le considerăm mult mai dezvoltate în lume.

Dacă v-aţi uitat în ultima perioadă la această dezbatere, o să observaţi că există deja un consens stabilit pentru cei care cunosc şi care sunt preocupaţi de reglementare şi de legislaţie, cu privire la modelul european de creştere economică. Modelul european de creştere economică este bazat, astăzi, pe patru piloni: competitivitatea durabilă, securitatea economică, o autonomie strategică deschisă şi concurenţă loială.

Noi tranzităm dintr-o economie eminamente industrială într-o economie eminamente digitală şi mulţi poate nu înţelegem ce înseamnă acest lucru şi cum ne loveşte pe noi, persoană fizică, persoană juridică, instituţie, stat-membru, Uniune, într-o lume din ce în ce mai globalizate”, a punctat Zgonea.

Expo-conferința B2B GoTech World, care se desfășoară la Romexpo în perioada 12-13 noiembrie, adună peste 120 de experți din industrie și aproximativ 100 de companii expozante. Organizatorii estimează că evenimentul va atrage aproximativ 15.000 de participanți, dintre care circa 7.000 vor proveni din categoria C-level.