Ce este pensia socială și cine o poate primi?

Ce este pensia socială și cine o poate primi? Pensionarea vine la pachet cu o serie de provocări pentru fiecare român în parte. Cea mai mare provocare este teama că nu va avea o pensie adecvată.

În România, un om poate primi pensie chiar dacă nu a contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale. Statul român intervine prin acordarea pensiei sociale.

Aceasta este menită să ofere un venit minim persoanelor în vârstă care nu au acumulat suficiente contribuții la sistemul de pensii.

Pensia socială mai este denumită și „pensia minimă garantată”. Ea își propune să ofere un suport financiar celor care se află în această situație vulnerabilă.

Această formă de asistență se adresează și pensionarilor din sistemul public de pensii și pensionarilor din sistemul militar de pensii care își au domiciliul în România, indiferent de momentul înscrierii la pensie, în cazul în care nivelul pensiei lor, fie cuvenită fie deja în plată, este sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Criteriile pentru acordarea acestei pensii sunt legate de venituri și vechimea în muncă și urmăresc să ofere un venit minim garantat celor care nu au suficiente resurse financiare.

Pensionari
Colac de salvare pentru cei care nu au contribuit suficient la pensie / SURSA FOTO: Dreamstime

La ce vârstă puteți primi pensia socială? Ce valoare are aceasta?

Pensia socială poate fi obținută doar la vârsta standard de pensionare, adică 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, conform planului de aliniere graduală a vârstei de pensionare a femeilor la cea a bărbaților până în anul 2030.

Deși valoarea pensiei sociale nu este considerabilă, pentru cei fără alte surse de venit reprezintă un sprijin vital pentru supraviețuire. Începând cu 1 ianuarie 2024, suma ei a fost stabilită la 1.281 de lei lunar.

Procedura de obținere implică depunerea unor documente, printre care se numără:

  • cererea de pensionare, disponibilă la casa teritorială de pensii, completată cu informații personale și detalii legate de cariera profesională;
  • acte de identitate ale solicitantului, pentru verificarea vârstei și identității acestuia;
  • documente care atestă vechimea în muncă, cum ar fi carnetul de muncă, adeverințe de la angajatori sau alte documente care confirmă perioadele de activitate profesională;
  • documente care să ateste veniturile, necesare pentru a determina eligibilitatea pentru pensia minimă garantată.