Mircea Ursache, preşedintele AVAS, susţine că valoarea acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) a fost reevaluată la 0,77 lei.

După ce ieri deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare a BVB a fost realizată de Mark Mobius de la Franklin Templeton Investments, compania selectată pentru administrarea Fondului Proprietatea, astăzi a venit la acelaşi eveniment Mircea Ursache, preşedintele AVAS.

Ursache a precizat că activele Fondului au fost reevaluate şi că acum valoarea unei acţiuni nu mai este de 1 leu, ci ce 0,77 lei. Practic, devalorizarea este cauzată de faptul că statul nu are banii necesari pentru a vărsa la Fond fondurile subscrise, în principal fondurile provenite din privatizarea BCR. Astfel, capitalul social se va reduce de la 14,24 miliarde lei la 13,68 miliarde lei.

O altă problemă rămasă în suspensie este acordarea dividendelor pe 2008. Conducerea Fondului a propus o valoare brută de 0,02 lei/acţiune, adică o sumă totală de 284,8 milioane lei, ce reprezintă 60,9% din profitul net de anul trecut, care a fost de 467,7 milioane lei.

Templeton, doar „selectat”

Referitor la noul administrator, Ursache a declarat că Franklin Templeton Investments a fost doar selectat, dar contractul urmează să fie încheiat numai după ce guvernul va lua o decizie în acest sens. Ursache a declarat şi el că FP va fi listat şi în străinătate. „Vom juca acţiuni pe mai multe pieţe, nu doar în Bucureşti”, a spus Ursache. Şi Mark Mobius a declarat ieri că dacă va prelua FP îl va lista pe pieţe din străinătate.