Valoarea de vânzare a capturilor din Marea Neagră, 629 mil. dolari

Valoarea de vânzare a capturilor din Marea Neagră se ridică la 629 de milioane de dolari, însă impactul economic poate să fie şi de 2,6 ori mai mare decât valoarea raportată.

"Pescuitul este o activitate economică importantă în Marea Neagră, în condiţiile în care valoarea de vânzare a capturilor raportate din Marea Neagră se ridică la 629 de milioane de dolari", a declarat luni, Miguel Bernal, reprezentantul Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFCM FAO), la conferinţa GFCM organizată la Bucureşti.

"Aceasta este o valoare importantă, deşi impactul economic poate să fie şi de 2,6 ori mai mare decât valoarea raportată. Cu toate acestea, preţul capturilor este destul de mic în această zonă, lucru care se datorează capturilor de peşti mici, pelagici, dar şi faptului că o mare parte din aceste capturi nu sunt destinate consumului uman", a mai spus Bernal. 

Dintre statele riverane Mării Negre, Turcia ocupă cel mai important loc, cu cea mai mare cotă de descărcări, respectiv 76,7%, în timp ce România se află la coada clasamentului, cu sub 1%. 

Reprezentantul GFCM a subliniat că, începând din anul 2013, a fost demarat un plan de management pentru zona Mării Negre, astfel încât pescuitul să aibă un impact cât mai mic asupra ecosistemului, oferind măsuri şi informaţii, în special pe uneltele de pescuit la calcan, o specie cu stocurile supraexploatate în Marea Neagră. 

"În viitor, GFCM s-a angajat în lansarea unei strategii pentru pescuitul sustenabil în Marea Neagră. Este un proiect ambiţios pentru gestionarea corectă a resurselor. Această strategie are cinci direcţii: gestionarea sustenabilă a pescuitului şi stoparea tendinţei în declin a stocurilor de peşte, susţinerea comunităţilor costiere, stoparea pescuitului ilegal, minimizarea interacţiunilor nedorite între pescuit şi ecosistemele marine, îmbunătăţirea capacităţilor statelor riverane în furnizarea sfaturilor ştiinţifice", a spus acesta. 

Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFCM FAO), împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), organizează, luni şi marţi, la Bucureşti, Conferinţa la Nivel Înalt privind Cooperarea Consolidată pentru Pescuit şi Acvacultură la Marea Neagră. 

Conferinţa reuneşte reprezentanţi din statele riverane la Marea Neagră, statele membre şi reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), ai Comisiei Europene, GFCM, FAO şi Eurofish. 

Luni, 24 octombrie 2016, a avut loc sesiunea de experţi din ţările riverane Mării Negre, unde vor fi analizate cele mai importante provocări în domeniul pescuitului şi acvaculturii în regiune. 

Conform ultimelor studii ştiinţifice, starea stocurilor din Marea Neagră este îngrijorătoare, prin urmare sunt necesare acţiuni concertate în scopul protejării eco-sistemelor marine şi a reducerii impactului negativ al pescuitului asupra mediului, inclusiv prin alinierea la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite. 

AGERPRES