Valoarea exporturilor de produse româneşti în Maroc a crescut cu 54,5% în 2010

Valoarea exporturilor de produse româneşti în Maroc a înregistrat o creştere de 54,5% în 2010, faţă de 2009, până la 220,09 milioane dolari, în timp ce importurile din această ţară s-au majorat anul trecut cu 73,29%, totalizând 56,6 milioane dolari, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi Maroc se ridica la finele anului trecut la 277 milioane dolari. În primele 9 luni ale anului 2011, schimburile dintre cele două ţări au atins 292 milioane dolari, dintre care 225,43 milioane dolari reprezentau exporturile de produse româneşti în Maroc, iar 67,70 milioane dolari, importul de produse marocane în România.

Principalele produse exportate în Maroc au fost autoturisme Dacia Logan, piese şi componente auto, componente şi echipamente pentru industria aeronautică, produse chimice, îngrăşăminte, bunuri de consum, fire şi fibre sintetice, coloranţi, uleiuri minerale, maşini textile şi de prelucrat lemn, cereale, produse agroalimentare, cherestea şi mobilă. Din Maroc au fost aduse pe piaţa internă fosfaţi, materiale plastice, pastă de lemn, produse din fontă, cauciuc şi articole din cauciuc, conserve de legume, conserve de peşte, citrice, încălţăminte, textile.

Misiune economică în Maroc

Recent, MECMA împreună cu Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) şi Asociaţia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), cu sprijinul Camerei de Comert, Industrie si Servicii din Tétouan şi al Camerei Bilaterale Maroc-România de Comerţ Industrie, Servicii şi Turism din Tanger au organizat în perioada 23-27 noiembrie, o misiune economică în Maroc, în oraşele Tétouan, Tanger şi Casablanca.

La forumurile economice organizate la Tétouan şi Tanger firmele româneşti participante la misiunea economică au intrat în contact cu reprezentanţi mai multor companii marocane, identificându-se, totodată şi o serie de oportunităţi de cooperare în diferite sectoare de activitate. Tot la forumul de la Tanger a avut loc ceremonia de inaugurare oficială a Camerei de Comerţ Bilaterale Maroc – România, în prezenţa autorităţilor locale şi a reprezentanţilor societaţilor comerciale participante la misiune.

Pe parcursul întâlnirilor a fost subliniată importanţa dezvoltării şi diversificării volumului schimburilor comeriale cu Regatul Maroc, având în vedere relaţiile comerciale ce decurg din statutul Marocului de ţara semnatară a acordului Euromed şi a faptului că, în prezent, Marocul este principala destinaţie a exporturilor româneşti în continentul african.

La realizarea misiunii economice din Maroc şi-au mai adus contribuţia unele asociaţii patronale marocane, iar din delegaţia română au făcut parte o serie de companii din domeniile: tehnologia informaţiei, energie regenerabilă, construcţii civile şi industriale, materiale de construcţii şi lucrări de infrastructură.

Agerpres