Valoarea fondului suveran de investiţii al Norvegiei a depășit 1.000 miliarde de dolari

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a ajuns la data de 30 iunie 2017 la o valoare de 8.020 miliarde coroane (peste 1.000 de miliarde de dolari), după ce a câştigat aproape 26 de miliarde de dolari, în al doilea trimestru al acestui an graţie creşterii acţiunilor din portofoliul său, informează The Wall Street Journal.

Norges Bank Investment Management, divizia Băncii Centrale a Norvegiei care gestionează fondul suveran, a informat marţi că, în trimestrul al doilea al acestui an, fondul a înregistrat un randament de 2,6% de pe urma investiţiilor sale, echivalent cu 202 miliarde coroane norvegiene sau 25,6 miliarde de dolari, în condiţiile în care portofoliul său de acţiuni a înregistrat un randament de 3,4%, obligaţiunile au crescut cu 1,1%, iar activele imobiliare au avut un randament de 2,1%. 

"Pieţele bursiere au înregistrat performanţe deosebit de bune în acest an, astfel că randamentul fondului în primul semestru a fost de 6,5%. Aceasta înseamnă un câştig de 499 miliarde de coroane, cel mai bun rezultat semestrial înregistrat vreodată în istoria fondului", a informat Trond Grande, directorul general adjunct la Norges Bank Investment Management. 

La jumătatea acestui an, fondul suveran de investiţii al Norvegiei avea 65,1% din rezervele sale investite în acţiuni, 32,4% în obligaţiuni şi 2,5% în proprietăţi imobiliare. 

În condiţiile în care deţine 1,3% din acţiunile existente la nivel mondial, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a început să se extindă mai mult pe pieţele emergente şi recent a obţinut autorizaţia de a-şi majora deţinerile de acţiuni până la 70% din portofoliul său pentru a obţine randamente mai mari, în condiţiile în care anul trecut Norvegia a retras, pentru prima dată, lichidităţi din fondul suveran. 

În al doilea trimestru al acestui an, Guvernul de la Oslo a retras 16 miliarde de coroane din fondul suveran de investiţii pentru a acoperi o serie de cheltuieli publice, mai puţin decât cele 23 de miliarde de coroane retrase în primul trimestru.

AGERPRES