Valoarea creditelor ipotecare în România este, în prezent, de opt miliarde de euro, echivalentul a 5,6% din PIB, numai în ultimii trei ani peste 80.000 de familii optând pentru acest tip de finanţare în vederea achiziţiei unei locuinţe, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank
‘În prezent, în România există opt miliarde de euro în credite ipotecare, adică 5,6% din PIB. Actualul stoc de credite poate dimensiona o viitoare piaţă de obligaţiuni ipotecare în România, până la nivelul de trei miliarde de euro. În Bulgaria, procentajul creditelor ipotecare acordate populaţiei este de 12% din PIB. Între septembrie 2009 şi septembrie 2012, creşterea creditelor ipotecare în România a fost de 2,9 miliarde de euro, asta însemnând că încă 83.000 de familii s-au finanţat prin credit ipotecar pentru achiziţionarea unei locuinţe. Majoritatea creditelor ipotecare de la noi sunt cu dobândă variabilă şi reprezintă 61,34% din total’, a explicat Oprescu.
Potrivit reprezentantului Alpha Bank, la nivelul celor 227 de state membre ale Uniunii Europene, segmentul obligaţiunilor ipotecare, inexistent în România, reprezintă 25% din totalul creditelor ipotecare.
‘În UE 27, un procent de 25% din totalul creditelor ipotecare emise sunt finanţate prin obligaţiuni ipotecare. Piaţa obligaţiunilor ipotecare la nivelul UE 27 a ajuns la valoarea de 1,9 trilioane de euro, iar cei mai buni emitenţi sunt: Franţa, Italia, Spania, Germania, Danemarca şi Suedia. Ţările din imediata noastră vecinătate, cu activitate pe acest segment, sunt: Polonia, o ţară pe un trend ascendent, şi Cehia, cea mai reprezentativă, unde stocul de obligaţiuni ipotecare este de 8,1 miliarde euro. În România nu avem încă niciun set de obligaţiuni ipotecare, deşi în alte ţări vecine acestea există. Piaţa primară a creditelor ipotecare este, probabil, segmentul cel mai dinamic la nivelul creditului neguvernamental. Noi suntem în situaţia în care avem o legislaţie care acoperă obligaţiunile ipotecare încă din 2006 şi, totuşi, nu am avut de atunci nicio astfel de obligaţiune emisă. Investitorii europeni specializaţi pe obligaţiuni ipotecare pot fi atraşi de acestea şi pot compara’, a afirmat Sergiu Oprescu.
SURSA: Agerpres