„Consumăm mai puţine medicamente decât avem nevoie. Aşa este cazul celor opt milioane de persoane înregistrate ca fiind cu insuficienţă cardiacă sau hipertensivi şi care ar trebui tratate cu cel puţin două-trei medicamente. Din păcate, mulţi dintre aceşti pacienţi nu sunt tratatţi. Dacă acest lucru s-ar realiza, ar creşte consumul de medicamente. Consumul redus de medicamente înseamnă morbiditate ridicată”, a spus preşedintele Colegiului Farmciştilor, Dumitru Lupiuleasa.
În consecinţă, specialiştii estimează în viitorul apropiat o creştere a pieţei farmaceutice.  Pentru că suma cheltuită cu medicamentele de un român este la jumătatea mediei europene şi pentru că cei 200 euro includ şi medicamentele distribuite în spitale, este de aşteptat ca în perioada următoare consumul să înregistreze o anumită creştere, consideră Eugen Banciu, directorul general Farmexpert.
„Consumul în România este mult sub media europeană, ţara noastră clasându-se pe ultimul loc în UE din acest punct de vedere. În aceste condiţii, este normal să crească piaţa. Pentru anul 2012 estimăm o creştere valorică a pieţei farmaceutice cu 11%. Acum valoarea pieţei este de 2,3 miliarde euro, sumă care include şi exportul paralel, nu doar consumul din România. Jumătate din valoare o reprezintă consumul de medicamente compensate”, a arătat Banciu.
Farmexpert, cu o cifră de afaceri în 2010 de peste 360 milioane euro, ocupă locul doi în topul companiilor de distribuţie de medicamente din România, concurând cu firme ca Mediplus (membră a grupului A&D Pharma), Farmexim, Fildas şi Polisano.