Valoarea pieţei materialelor de construcţii va ajunge, până la finalul anului 2012, la 3,2 miliarde de euro, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.
"Preţurile de producţie au crescut din cauza majorării tarifelor la energie electrică şi la gaze cu 1,5-1,6%, în timp ce la vânzarea preţurile sunt cu circa 5% mai mari. Din punct de vedere al vânzărilor, cimentul va fi pe primul loc, cu circa 600 milioane de euro, urmat de produsele de termoizolare şi de prefabricate. În prezent, cea mai mare parte a materialelor de construcţii, circa 60-70%, sunt produse în România. Construcţiile industriale şi cele de pe segmentul de retail sunt, în prezent, cele mai profitabile, dar pe rezidenţial este jale, nu prioritar ca preţ, ci mai ales din punct de vedere al respectării normativelor şi, implicit al siguranţei utilizatorilor finali. În mediul rural, de exemplu, 65% din construcţiile rezidenţiale nu au autorizaţii de construire", ne-a spus Claudiu Georgescu.
Una dintre probleme cu care se confruntă, în prezent, proiectanţii este şi lipsa tuturor caracteristicilor tehnice ale materialelor de construcţii nou intrate pe piaţă. La rândul lor, producătorii acuză preţul mare de testare al produselor noi în laborator.
"Fondurile europene pot fi folosite cu succes pentru testarea noilor materiale, iar eficienţa unei investiţii pe termen lung în construcţii nu se face ieftin. Bucureştiul a ajuns cel mai mare nucleu de construcţii, în timp ce nivelul hazardului seismic a crescut ", a spus profesorul Radu Petrovici cu acest prilej.
Sursa: Agerpres