Valoarea comercială a software-ului nelicențiat instalat pe computerele personale din România a atins suma de 195 milioane dolari în 2010, corespunzătoare unei rate a pirateriei de 64%.
Studiul pentru anul 2010 este al 8-lea studiu global despre pirateria software realizat de BSA în parteneriat cu IDC, lider în domeniul cercetării de marketing și al prognozelor în industria IT.
Metodologia utilizată include 182 de tipuri de date măsurate pentru 116 țări și regiuni din întreaga lume. În plus, studiul din acest an include o nouă dimensiune: un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile și comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs.
,,Aceste cifre arată că, deși am înregistrat o scădere a ratei pirateriei software în România, mai este mult de muncit în această direcție. Cu cât vom reuși să reducem rata pirateriei software, cu atât va fi mai bine pentru industrie și economie în general,” Magda Popescu, avocat BSA.
Sondajul de opinie global a reliefat interesul utilizatorilor pentru drepturile de proprietate intelectuală, 7 din 10 respondenți susținând necesitatea ca autorii să fie plătiți pentru munca depusă, pentru facilitarea progresului tehnologic. În mod surprinzător, susținerea drepturilor de proprietate intelectuală a fost mai puternică la nivelul piețelor cu o rată ridicată a pirateriei.
În plus, studiul arată că, la nivel global, utilizatorii sunt conștienți de valoarea software-ului licențiat, comparativ cu cel piratat, fiind recunoscut ca sigur și de încredere. În schimb,mulți utilizatori nu știu în ce măsură metode des întâlnite de achiziție software, precum cumpărarea unui singur program licențiat pentru mai multe calculatoare sau descărcarea unui program dintr-o rețea peer-to-peer, sunt legale sau ilegale.
,,Există în mod cert o creștere puternică în ceea ce privește percepția valorii generate de software-ul original. Pe de altă parte, rezultatele demonstrează din nou nevoia de a educa utilizatorii că software-ul descărcat din rețelele P2P este deseori ilegal și instalarea software-ului achiziționat pentru un computer pe mai multe calculatoare, acasă sau la birou, înseamnă piraterie,” a mai spus Popescu.
În 2010, BSA România a continuat inițiativele derulate împreună cu autoritățile judiciare din întreaga țară în vederea aplicării legii drepturilor de autor. În același timp, a întreprins activități diverse împreună cu Inspectoratul General al Poliției și cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmițând un mesaj clar conform căruia respectarea drepturilor de proprietate intelectuală este importantă pentru orice companie, indiferent de mărimea acesteia, utilizator final sau reseller.
Concluzii ale studiului BSA:
• Valoarea comercială a software-ului piratat în Europa Centrală și de Est e de peste 5,5 miliarde de dolari. La nivel global, această cifră a crescut, atingând un nivel record de 59 de miliarde dolari, aproape dublu față de 2003, când acest studiu a început a fi realizat anual.
• Jumătate din cele 116 țări și regiuni studiate în 2010 au rata pirateriei de 62% sau mai mare, cu o medie de 42% la nivel global.
• Economiile emergente au devenit o forță reală pentru pirateria software. Rata pirateriei în țările în curs de dezvoltare este de 2,5 ori mai mare decât cea din țările dezvoltate, iar valoarea comercială a pirateriei software (31,9 miliarde dolari) este mai mult de jumătate din totalul acestei valori la nivel global.
• Cele mai citate avantaje la nivel global ale software-ului cu licență sunt accesul la asistență tehnică (88%) și protecția împotriva malware și a hackerilor (81%)
• Un caz de piraterie software des întâlnit este achiziționarea unei singure licențe software și instalarea acesteia pe mai multe calculatoare.
• Majoritatea utilizatorilor din toată lumea cred că protejarea drepturilor de autor aduce beneficii tangibile pentru economie: la nivel global, 59% din respondenți au declarat că respectarea drepturilor de proprietate intelectuală e în beneficiul economiei locale, în timp ce 61% au afirmat că astfel se creează locuri de muncă.
,,Studiul de azi arată că, deși pirateria rămâne în continuare o amenințare pentru economia globală, utilizatorii înțeleg și apreciază valoarea proprietății intelectuale, îndeosebi rolul său în accelerarea creșterii economice. Furtul de software continuă să sufoce inovația IT, crearea de locuri de muncă și creșterea economică în întreaga lume. Acest studiu arată clar importanța informării companiilor, a oficialităților guvernamentale și a utilizatorilor finali cu privire la riscurile furtului de software – și ce pot face ei pentru a -l opri,” Robert Holeyman, CEO și președinte BSA.
Studiul Global Software Piracy 2010 al BSA se referă la pirateria tuturor programelor software ce rulează pe calculatoare, inclusiv desktop-uri, laptop-uri, ultra-portabile și netbook-uri. E vorba de sistemele de operare, sistemele software precum bazele de date și pachetele de securitate, precum și aplicațiile software, cu software-ul gratuit în mod legitim și open source acoperite de studiu.