Valoarea sumelor deţinute de ruşi în conturi din bănci străine au atins un nivel record
Banca Centrală a Rusiei a informat joi că, la 1 decembrie 2022, ruşii deţineau 4.990 de miliarde de ruble în conturi bancare străine, echivalentul a 82 de miliarde de dolari.
Valoarea este dublă faţă de cele 2.230 de miliarde de ruble pe care ruşii le deţineau în conturi bancare străine la începutul anului.
Sute de mii de ruşi au fugit din ţară anul trecut
Trebuie menționat că recordul a fost înregistrat în contextul în care sute de mii de ruşi au fugit în străinătate în semn de protest faţă de războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina şi pentru a scăpa de recrutare.
Amintim că sute de mii de ruşi au fugit din ţară anul trecut, după ce Vladimir Putin a lansat campania militară din Ucraina, a reprimat opozanţii interni şi a lansat o campanie de mobilizare pentru a recruta peste 300.000 de oameni în armată.
Mai mult, plecarea masivă a ruşilor a alimentat o creștere economic în ţările vecine, precum Armenia, Georgia şi Kazahstan, unde ruşii înstăriţi au fugit, aducând cu ei miliarde de dolari, conform reuters.com
Datele prezentate de Banca Centrală a Rusiei provin din transferurile internaţionale, precum şi din acordurile încheiate cu unele ţări ex-sovietice pentru a împărtăşi date privind deţinerile bancare ale rezidenţilor străini.
Mai multe ţări occidentale, printre care Marea Britanie şi Germania, au încetat să mai facă schimb de date financiare cu Moscova, în cadrul sancţiunilor Moscovei după invadarea Ucrainei.
Economia rusă s-a contractat cu 2,5% în 2022
Anterior, Vladimir Putin a declarat că cel mai probabil economia rusă a înregistrat o contracţie de 2,5% în 2022.
„Dinamica s-a dovedit mai bună decât prognozau mulţi experţi. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut, însă doar cu 2,1%. Unii experţi din ţara noastră, ca să nu mai vorbim de cei din străinătate, prognozau un declin de 10%, 15% şi chiar 20%. Pentru întregul an 2022 ne aşteptăm la o scădere de 2,5%”, a subliniat Vladimir Putin.
Războiul din Ucraina şi barajul de sancţiuni occidentale care a urmat au dat peste cap unele sectoare ale economiei ruseşti. De exemplu, marile bănci ruseşti nu au mai avut acces la reţeaua financiară SWIFT, diminuând accesul la tehnologie şi restricţionând capacitatea Rusiei de a-şi exporta petrolul şi gazele naturale.