Mircea Fechet anunță că pragul Rabla Plus ar putea fi ajustat în 2025
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri, 25 septembrie, că reducerea valorii tichetului pentru Rabla Plus este responsabilitatea Ministerului Finanțelor. El și-a exprimat încrederea că, la finalul anului, după evaluarea impactului asupra vânzărilor de mașini electrice, cuantumul va fi revizuit.
Ministrul Mediului a fost întrebat dacă, având în vedere scăderea vânzărilor de mașini electrice, ia în considerare revenirea la subvenția anterioară. El a explicat că reducerea valorii tichetului pentru Rabla Plus este o decizie a Ministerului Finanțelor.
De asemenea, ministrul a menționat că Ministerul Mediului propusese inițial o subvenție mai mare decât cea din prezent, care este 5.000 de euro, și a adăugat că, după evaluarea impactului asupra vânzărilor la sfârșitul anului, este convins că pragul va fi ajustat pentru 2025.
”Decizia de a diminua cuantumul tichetului pentru Rabla Plus este o decizie care aparţine Ministerului Finanţelor Publice”, a declarat Fechet.
”Noi am propus încă de atunci o valoare superioară pragului pe care îl avem astăzi respectiv de 5.000 de euro şi sunt convins că după ce vom trage linie la sfârşitul anului şi vom vedea în ce măsură diminuarea acestui voucher a afectat vânzarea de maşini electrice în România, sunt convins că pentru anul 2025 acest prag va fi ajustat în consecinţă”, a adăugat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a anunțat și o noutate în programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024
Pentru prima dată, se va finanța și stocarea energiei. Energia produsă în timpul zilei va putea fi folosită noaptea. Acest lucru va fi posibil cu acumulatori de minimum 5 kW.
”Noutatea programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 este legată de faptul că pentru prima oară finanţăm şi stocarea. Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie, noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kW pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice”, a spus ministrul Mediului.
El a explicat că decizia a fost luată din cauza problemelor întâmpinate de mulți prosumatori. Aceștia erau deseori decuplați de la rețea în mijlocul zilei. Ministrul a dezaprobat această situație, dar a precizat că este o chestiune tehnică asupra căreia au puține opțiuni de intervenție.
Fechet a declarat că, din acest motiv, s-a hotărât finanțarea bateriilor. El a adăugat că, dacă programul își atinge obiectivele, au avut deja discuții cu președintele AFM. Acestea vizează o sesiune viitoare dedicată finanțării acumulatorilor.
”Din acest motiv am decis şi finanţarea bateriilor. În măsura în care vom constata că ne atingem scopul acestui program, am discutat deja cu preşedintele AFM ca în viitor să avem o sesiune dedicată pentru finanţarea acumulatorilor, acelor prosumatori care fie prin intermediul programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice, fie din buget propriu, şi-au instalat panouri pe casă, dar nu şi acumulatori”, a completat Fechet.