Potrivit unui comunicat al Visa Europe, primele zece oraşe în funcţie de volumul taxelor şi impozitelor plătite cu cardul, care generează 80% din încasările totale, sunt Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Galaţi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Timişoara şi Târgu Mureş.
Reţeaua de primării unde se pot plăti online taxele şi impozitele locale s-a extins semnificativ, întrucât internetul permite contribuabililor să-şi achite obligaţiile oricând, de oriunde şi, astfel, să evite cozile de la ghişee. Numărul primăriilor care acceptă plata online a taxelor şi impozitelor aproape s-a triplat în 2012 comparativ cu anul precedent, la 95 de municipalităţi. Contribuabilii îşi pot plăti taxele şi impozitele online pe www.ghiseul.ro sau pe site-urile primăriilor care oferă această facilitate.
În prezent, taxele şi impozitele pot fi plătite direct cu cardul Visa fie la POS-urile instalate la ghişeele administraţiilor fiscale, fie online, în 188 de primării, în creştere cu 30% faţă de 2011. La plata cu cardul a taxelor şi impozitelor la ghişeu sau online nu se percepe niciun comision.
În acelaşi timp, românii au folosit mai des cardurile anul trecut pentru a-şi achita obligaţiile fiscale şi au realizat peste 285.000 de plăţi electronice, în creştere cu 32% comparativ cu 2011.
Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a rămas constantă faţă de anul trecut, la 344 de lei.
În 2013, Visa Europe, împreună cu băncile membre din România, desfăşoară în perioada 1 februarie – 31 martie, pentru al patrulea an consecutiv, campania naţională de promovare a utilizării cardului pentru plata taxelor şi impozitelor locale. Astfel, contribuabilii care îşi plătesc în perioada 1 februarie – 31 martie taxele şi impozitele cu cardul Visa pot câştiga premii în valoare totală de 150.000 lei oferite de Visa Europe.
‘Visa Europe susţine încă din 2009 dezvoltarea unui sistem funcţional de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul, iar acum un număr tot mai mare de contribuabili pot beneficia de avantajele plăţilor electronice. Plăţile cu cardul sunt mai rapide şi mai comode, iar aceste avantaje sunt disponibile acum şi la achitarea obligaţiilor fiscale la ghişeu sau direct pe internet. Vom sprijini în continuare toate eforturile băncilor membre, ale autorităţilor şi ale deţinătorilor de carduri în direcţia transformării acestui proiect într-un succes demn de urmat şi în alte sectoare ale administraţiei publice", a declarat directorul general pe România, Visa Europe, Cătălin Creţu.
Potrivit unui sondaj realizat de Visa Europe în 2012, utilizarea cardului pentru plata taxelor şi impozitelor locale este o opţiune atractivă pentru mai mult de două treimi dintre români, atâta timp cât nu se percepe comision. În prezent, nicio primărie la nivel naţional nu aplică comision pentru plata cu cardul a taxelor şi impozitelor locale.
Plata impozitelor cu cardul aduce numeroase avantaje atât pentru contribuabili, cât şi pentru municipalităţi şi economie în general. Prin utilizarea sistemului de plăţi cu cardul, administraţiile locale beneficiază de un control sporit asupra cheltuielilor, reducerea costurilor aferente organizării colectării taxelor şi impozitelor locale şi mărirea volumului de taxe colectate la bugetul local, se menţionează în comunicat.
Printre beneficiile plăţii cu cardul oferite contribuabililor se numără comision zero la efectuarea tranzacţiilor, economisirea de timp prin evitarea drumului la bancomat, precum şi valorificarea diverselor oferte puse la dispoziţie de către bănci exclusiv pe carduri, cum ar fi cash-return sau rate fără dobândă.
În ceea ce priveşte plăţile online, principalele avantaje vizează în special confortul contribuabililor: tranzacţiile se pot efectua de oriunde, 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica, în condiţii de securitate recunoscute pe plan internaţional.
De asemenea, plata taxelor şi impozitelor cu cardul joacă un rol important în diminuarea pierderilor la bugetul de stat şi combaterea economiei subterane. Studiile Visa Europe au arătat că dezvoltarea plăţilor electronice cu 10% determină o scădere cu 5% a economiei subterane, care reprezenta aproximativ 30% (29,6%) din PIB-ul României în 2012, conform datelor prezentate de Comisia Europeană.
Visa Europe este o companie de plăţi deţinută şi operată de către băncile membre şi de către alţi furnizori de servicii de plăţi din 36 de ţări din Europa.
În Europa, există 466 milioane de carduri Visa şi 1 euro din fiecare 6,75 euro cheltuiţi este pe un card Visa. Segmentul cardurilor de debit reprezintă aproape 80% din portofoliul Visa şi cheltuielile efectuate cu carduri de debit Visa în Europa au depăşit 1.000 de miliarde euro (1.020 miliarde euro) în anul financiar 2012 (octombrie 2011 – septembrie 2012). Cheltuielile online efectuate cu carduri Visa în Europa în 2012 au depăşit în premieră 200 miliarde euro (202 miliarde euro), reprezentând peste 20% din tranzacţiile procesate de Visa Europe.
Sursa: Agerpres