Numărul tranzacţiilor din sectorul electricităţii şi al gazelor naturale,  îndeosebi pe segmentul energiei non-regenerabile, a scăzut cu doar 10%, însă valoarea medie pe tranzacţie (excluzând segmentul energiei regenerabile), s-a prăbuşit de la 428 mil. dolari în 2008, la 262 mil. dolari în 2009, potrivit unui raport al companiei de audit PricewaterhouseCoopers.

Valoarea totală a tranzacţiilor, în întreg sectorul, incluzând segmentul energiei regenerabile, a fost mai puţin de jumătate (56%) faţă de cea înregistrată în 2008.

Pentru al doilea an consecutiv, Europa a dominat topul primelor zece tranzacţii. Şapte dintre cele mai mari 10 tranzacţii au inclus companii europene, atât pe partea vânzătorilor, cât şi a cumpărătorilor. Companiile europene au generat trei cincimi (60%) din valoarea tuturor tranzacţiilor. Cumpărătorii europeni au fost prezenţi în trei din fiecare 10 tranzacţii din sectorul energetic, excluzând segmentul energiei regenerabile.

„Speculaţiile privind o eventuală tranzacţie dintre Suez şi International Power au arătat potenţialul pentru fuziuni şi achiziţii de amploare pe plan internaţional. În interiorul Europei, renunţarea la reţelele de transport de către marile companii integrate rămâne un factor stimulator pentru tranzacţii”, a declarat Mark Hughes, liderului pentru Europa al Grupului pentru Industria Energetică al PricewaterhouseCoopers.

Cele mai multe tranzacţii în regiunea Asia-Pacific

Aproape o cincime din valoarea globală a tranzacţiilor din sectorul energetic înregistrată în 2009 (incluzând segmentul energiei regenerabile) a provenit din regiunea Asia-Pacific, a doua cea mai mare pondere după cea a Europei, regiunea depăşind pentru prima dată America de Nord. Valoarea totală a tranzacţiilor din sectorul energetic din regiunea Asia-Pacific a fost de 22,7 miliarde de dolari – cu aproape 2,6 miliarde de dolari mai mare decât cea înregistrată în America de Nord.

„Căderea abruptă a valorii tranzacţiilor s-a resimţit la nivelul tuturor segmentelor industriei, însă a fost mai temperată în sectorul energiei regenerabile unde valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut cu doar 14% faţă de nivelul din 2008. Cu toate acestea, segmentul energiei regenerabile a înregistrat o scădere mai mare în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii – 36%. Tranzacţiile privind segmentul energiei convenţionale şi a altor active energetice s-au dovedit cele mai rezistente, înregistrând doar o scădere de 8% faţă de anul trecut, cumpărătorii rămânând activi, în ciuda achiziţiilor de mai mică anvergură”, a adăugat Hughes.