Un studiu realizat recent de MedLife indică faptul că nivelul de imunitate colectivă faţă de COVID-19 a depăşit 60% în marile oraşe.
Asta reprezintă în jur de 6-7 milioane de persoane numai din oraşele care reprezintă 54% din populația țării.
Dacă ar fi să îi număram şi pe cei din mediul rural care au trecut prin boală sau au mers să se vaccineze, am urca la circa 10-12 milioane de persoane.
Numărul românilor care au fost infectaţi cu COVID-19, mult mai mare decât raportările oficiale
De trei ori mai multe persoane din mediul urban au fost infectate cu noul coronavirus în comparație cu raportările oficiale, iar cifrele cresc alarmant în mediul urban mediu și mic.
Astfel, conform testelor serologice efectuate în cadrul demersului desfășurat de MedLife, 34% din populația investigată din orașele mari a fost expusă la infecția COVID-19 de la declanșarea pandemiei și până în prezent. Dintre aceștia, cel mai probabil mai mult de jumătate au fost asimptomatici.
Mai mult, același studiu arată că 50% din populația mediului urban mic a trecut prin boală, de până la nouă ori mai mult față de raportările oficiale.
“Situația rămâne îngrijorătoare în România, dat fiind faptul că persoanele care au trecut prin boală și nu s-au vaccinat au șanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum în circulație”, indică studiul MedLife.
Efectele valului 4 asupra sistemului sanitar şi a economiei pot fi devastatoare
Valul 4 al pandemiei este inevitabil, avertizează specialiştii MedLife. Efectele acestuia asupra sistemului de sănătate și asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu crește rapid în următoarea perioadă.
Efectul cumulat al vaccinării și al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut și prin boală și s-au și vaccinat având un titru de anticorpi neutralizanți, inclusiv împotriva tulpinii Delta.
Bucureştiul este un foarte bun exemplu că vaccinarea funcţionează, mai indică raportul MedLife. Aproape 70% din totalul bucureștenilor au căpătat imunitate naturală sau prin vaccinare la COVID-19, acest lucru fiind corelat cu rata ridicată de vaccinare înregistrată în Capitală.
Cercetarea s-a desfășurat pe un eșantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în orașe cu particularități diferite în ceea ce privește rata de vaccinare și rata de infectare: București, Cluj, Constanța, Timișoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț – zona 2.
Sursă foto: Pexels.com