Valul actual de COVID va intra pe un trend descendent. Alexandru Rafila: E important să oferim asistență medicală

Actualul val de coronavirus este pe un trend descendent, spune ministrul Sănătății, care adaugă că numărul cazurilor înregistrate în această săptămână, în România, este cu aproape 3.000 de pacienți mai puțin.

Alexandru Rafila a mai declarat, vineri seara, că vor mai fi valuri ale acestui virus și că va trebui să învățăm să conviețuim cu acesta.

„Începând de luni, în toate celelalte zile, marţi, miercuri, joi şi astăzi, am raportat un număr cu câteva sute mai mic, zilnic, decât ziua similară de săptămâna precedentă. Din punctul meu de vedere, o să avem, în această săptămână, cu circa 3.000 de cazuri mai puţin, decât totalul săptămânii trecute, când am avut cred că în jur de 57-58 de mii, o să fie cu 3.000 mai puţin, sunt estimări.

Lucrul ăsta arată că proiecţia făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, că vom ajunge la un maxim zilnic de 10.000 de cazuri, s-a adeverit şi ne găsim într-o situaţie în care nu vom depăşi această cifră. Ăsta e un lucru bun, nu pentru numărul de cazuri care nu e aşa de important, aţi văzut că şi criteriile care erau cu cod roşu, galben sau verde au dispărut, nu le mai utilizăm.

E important cum reuşim noi, ca sistem de sănătate, să oferim asistenţă medicală şi să avem cât mai puţine persoane internate şi cât mai puţine victime, fiindcă cel mai important lucru pentru un medic este să salveze viaţa unui om. Din această perspectivă, am reuşit să gestionăm situaţia”, a declarat Alexandru Rafila.

Valurile următoare vor putea fi ținute sub control

Lucrurile vor putea fi ținute sub control, spune ministrul Sănătății, dar doar dacă nu vor exista tulpini de patogenitate înaltă.

„Valul acesta probabil că va intra în săptămânile următoare într-un trend descrescător. Dar, cum spuneam, valuri vor mai fi şi atât timp cât nu vor exista tulpini de patogenitate înaltă care să ducă la un număr mare de internări şi un număr mare de decese, cred că lucrurile vor fi ţinute sub control”, a subliniat Rafila.

Persoanele vulnerabile vor fi protejate prin vaccinare

Ministrul Sănătății a mai spus că va trebui să învățăm să conviețuim cu acest virus, în timp ce persoanele vulnerabile trebuie să fie protejate prin vaccinare.

„Ca microbiolog, nu cred că vom mai avea în lunile şi chiar în anii următori, tulpini cu patogenitate mare, care să ducă la situaţii asemănătoare de la începutul pandemiei. Cred că viaţa socială şi economică vor fi cvasi-normale, iar aceste valuri care se vor succeda în timp, poate vor fi două-trei pe an sau poate ajungem la unul singur într-un an de zile, este o evoluţie firească a unor virusuri. Trebuie să învăţăm să convieţuim cu virusul şi să protejăm persoanele cu vulnerabilităţi, prin vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, oficialul român a mai spus că cifrele referitoare la gradul de ocupare al paturilor din spitale nu sunt îngrijorătoare.

„Avem 17 la sută din paturile alocate ocupate şi circa 15 la sută din paturile de la ATI. Nu sunt cifre îngrijorătoare”, a declarat Rafila.