Există această posibilitate
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii este de părere că valul cinci al pandemiei ar putea fi mai scurt decât precedentele. Totuși, s-ar putea depăşi un milion de infectări în această perioadă, din cauza variantei Omicron.
„Există această posibilitate. Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. (…) Minim două luni va dura”, a declarat Adriana Pistol la Digi 24.
Măsurile care vor urma sunt foarte importante
De asemenea, aceasta fost întrebată dacă pandemia se va termina în anul 2022. Specialista nu a oferit un răspuns direct, însă a subliniat că măsurile care vor urma sunt foarte importante, deoarece totul depinde de respectarea acestora.
„Cred că nu este bine să facem astfel de previziuni. Apariţia acestei noi tulpini Omicron mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abţin, pare că totuşi acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii încât este periculos să speculăm”, completat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
Virgil Musta, previziuni sumbre despre valul cinci
Anterior, medicul Virgil Musta a precizat că situația s-ar putea înrăutăți rapid în România, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Medicul spune că țara noastră se află abia la începutul valului cinci și numărul de cazuri este doar în ușoară creștere.
„Ne pregătim pentru al cincilea val. Nu știu dacă am intrat propriu-zis, cred că abia suntem încă la început. Toate țările când intră au un număr mare de creștere, e o fază ascendentă foarte mare. Și la noi a început să crească numărul de cazuri zilnice, dar suntem la început”, a declarat medicul Virgil Musta.
Acesta a spus că autoritățile din România trebuiau să se aștepte ca numărul îmbolnăvirilor să crească, în contextul evoluției pandemiei în Europa.
„Era de așteptat, aș zice, noi suntem la o lună, o lună și jumătate în urmă față de creșterea din Europa. La noi au fost mai mulți factori care au favorizat creșterea de acum. Probabil a contribuit și venirea celor din Europa, acolo unde există Omicronul. Faptul că a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări”, a mai spus Virgil Musta.