Sibiul se află în fața unei perioade dificile, cu un val de concedieri colective care sugerează o criză mai adâncă decât cea care a fost prezentată oficial. Mai multe companii din județul Sibiu au notificat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) despre intenția de a reduce semnificativ numărul de angajați, iar sursele locale confirmă că aceste schimbări vor afecta și alte sectoare industriale importante.

În ciuda declarațiilor oficiale care încearcă să minimizeze impactul, economiștii și angajații sunt îngrijorați de efectele acestui val de concedieri.

Val de concedieri în județul Sibiu. Cum sunt afectați angajații din industria locală

Patru companii au anunțat deja Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) că vor începe să concedieze angajați în perioada următoare. Dintre acestea, două provin din sectorul marochinăriei și pielăriei și vor disponibiliza aproximativ 130 de persoane.

Informațiile, inițial publicate de stiridesibiu.ro, au fost confirmate de Cosmin Roșu, directorul AJOFM Sibiu. Acesta a încercat să minimalizeze impactul, declarând că asemenea concedieri sunt un fenomen ciclic, o practică anuală normală.

confectii, muncitori, fabrica
SURSA FOTO: Dreamstime

”În acest moment avem 141 de persoane notificate de la mai multe firme, care sunt în procedura intenției de concediere.(…). Sunt patru societăți. Cei mai mulți sunt din industria confecțiilor – pielărie marochinărie ( 130 de oameni), unde avem notificări de la două firme, iar restul de la firmă de producție materiale de construcții și servicii de întreținere a clădirilor (1)”, a explicat directorul AJOFM.

Cu toate acestea, sursele publicației Sibiu Independent susțin o altă realitate. Acestea indică faptul că situația este mult mai gravă și că efectele reducerii personalului nu se limitează doar la sectorul marochinăriei. Se preconizează că și alte industrii, în special cele din sectorul auto, vor implementa scheme de disponibilizare a personalului în perioada următoare.

Industria auto în declin. Importurile din China pun presiune pe companii

Zona Sibiului este cunoscută pentru concentrarea sa de companii din sectorul industrial, inclusiv din industria auto, care, la rândul său, este afectată de o criză ce se manifestă la nivel european.

Deși Uniunea Europeană încearcă să protejeze piața locală prin taxe suplimentare pe importurile din China, companiile europene se confruntă cu o competiție acerbă din partea prețurilor extrem de competitive ale vehiculelor și pieselor auto din China. Această tendință a condus la închiderea unei mari fabrici din Bruxelles și la declinul altor companii din Germania, care sunt pe cale să își închidă porțile.

Aceleași efecte se resimt și în județul Sibiu. Companiile auto din zonă au raportat scăderi ale profitului de până la 50% în 2023. Reducerea comenzilor a forțat numeroase firme să implementeze măsuri drastice pentru a-și menține viabilitatea pe piață, iar restructurările de personal sunt una dintre acestea.

Concedierea voluntară: o practică tot mai utilizată pentru reducerea costurilor

Deși la nivel oficial nu există indicii clare privind un val masiv de concedieri, sursele Sibiu Independent dau detalii despre o practică tot mai frecventă: concedierea prin demisie voluntară. În acest caz, angajatorii oferă plăți compensatorii celor care decid să își părăsească locurile de muncă. Această metodă, folosită în special de marile companii, le permite acestora să evite legislația privind concedierile colective. De asemenea, ajută la o reducere rapidă a costurilor fără a atrage atenția autorităților de muncă.

Chiar dacă aceasta pare o soluție convenabilă pentru angajatori, angajații sunt lăsați vulnerabili, iar unii dintre ei se confruntă cu dificultăți financiare pe termen lung. În plus, procesul de restructurare a personalului poate pune presiune pe întreaga comunitate locală, având în vedere că multe dintre persoanele afectate sunt angajate în industrii care au fost mult timp pilonii economici ai regiunii.

Sibiul se pregătește pentru o perioadă dificilă pe piața muncii

Conform estimărilor, perioada următoare va fi una decisivă pentru implementarea acestor strategii de restructurare. Conform surselor din industrie, procesul de concediere va fi intensificat în lunile de iarnă, în special în ianuarie și februarie 2024.

Specialiștii prevăd că procesul de restructurare va fi finalizat până în martie 2025, afectând sute de angajați din județ. Dacă trendul se menține, Sibiul ar putea fi martorul unui val semnificativ de schimbări pe piața muncii, care vor pune presiune pe întreaga economie locală.