Valul de viroze din România s-a intensificat după sărbătorile de iarnă, iar țara este în plină criză a medicamentelor
În prezent, personalul medical din țara noastră este copleșit de numărul mare de persoane bolnave. Într-o singură zi, 800 de pacienți cu viroză respiratorie s-au prezentat la camera de gardă a unui spital din București. Epidemiologii din România se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să explodeze până la sfârșitul iernii.
Valul de viroze din țara noastă s-a intensificat după sărbătorile de iarnă, România fiind în plină criză a medicamentelor, după ce Ministerul Sănătății a decis să blocheze exporturile anumitor medicamente pentru următoarele șase luni. Spitalele de pediatrie sunt pline de copii bolnavi, iar părinții caută cu disperare medicamentele pentru tratarea virozelor respiratoria sau pentru gripă.
Zilnic, sute de copii ajung și în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. În ultimele 24 de ore, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Bagdasar Arseni” din Capitală s-au prezentat peste 130 de pacienți, majoritatea au ajuns la spital din cauza infecțiilor respiratorii și din cauza problemelor cardiace.
„Testăm copiii cu simptomatologie respiratorie de virus gripal și testele sunt pozitive de foarte multe ori. Cred că doar 12 noaptea a fost un moment fără nici o foaie pe masa de prezentări. Și ianuarie și februarie aș putea să spun că vor fi luni cu vârfuri ale incidenței bolilor respiratorii, pentru că este anotimpul și este vârful de circulație al acestor virusuri respiratorii, inclusiv virusul gripal”, a declarat, marți, Alina Antohe, medic UPU la Spitalul „Marie Curie” din București, relatează Antena 3 CNN.
„Nu știm în momentul ăsta ce se va întâmpla în perioada următoare. Într-adevăr, stocurile de medicamente, mai ales de antibiotice, dar și de medicamente care conțin paracetamol și care sunt foarte importante pentru copii, sunt practic la un nivel incredibil de mic”, a explicat Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica, potrivit sursei citate anterior.
Ministerul Sănătății a suspendat temporar exportul unor antibiotice și antitermice pentru copii
Potrivit unui ordin de ministru pus în dezbatere publică pe data de 30 decembrie 2022, Ministerul Sănătății va suspenda timp de șase luni exportul anumitor antibiotice pentru copii și antitermice de uz pediatric. Această decizie a fost luată din cauza creșterii numărului de infecții respiratorii care au drept consecință o creștere a consumului de antibiotice, în condițiile unei discontinuități în aprovizionare, deoarece materiile prime (substanțe active) provin din China.
„Este important de precizat că luna noiembrie a reprezentat doar debutul actualelor infecții respiratorii fiind așteptat un trend crescător pentru datele lunii decembrie. În acest caz, acțiunea preventivă se arată esențială pentru a nu se ajunge la situații de criză majoră. Totodată, în perioada oct. 2021-sept.
2022, s-a observat o creștere a consumului de antipiretice pediatrice – forme orale lichide, față de aceeași perioadă precedentă, pe fondul valului de infecții respiratorii. Spre exemplu, pentru DCI Ibuprofenum – forme orale lichide – creștere de 49% iar pentru Paracetamolum – forme orale lichide – creștere de 57%”, a informat Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.
În rândurile următoare, aveți lista antibioticelor pentru care se suspendă exportul:
- AMOXICILLINUMAMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM
- AZITHROMYCINUM
- CEFACLORUM
- CEFALEXINUM
- CEFIXIMUM
- CEFPODOXIMUM
- CEFUROXIMUM
- CLARITHROMYCINUM
- FOSFOMYCINUM
- PHENOXYMETHYLPENICILLINUM
- SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM
- SULTAMICILLINUM
Mai jos, aveți lista antitermicelor de uz pediatric pentru care se suspendă exportul:
Denumire comună internațională
- IBUPROFENUM
- PARACETAMOLUM
- PARACETAMOLUM