Milioane de oameni din toată lumea se confruntă acum direct cu efectele schimbărilor climatice. În această vară, valurile de căldură au doborât recorduri de temperatură pe tot globul, distrugând recoltele, alimentând incendiile de vegetație și provocând mii de decese doar în Europa.
Trecerea rapidă de la ceva ce părea o amenințare abstractă la o epocă a temperaturilor record, cu secete fără precedent și incendii devastatoare, îi face pe mulți să se întrebe dacă nu cumva schimbările climatice au loc mai repede decât se așteptau oamenii de știință.
Și dacă nu cumva aceste evenimente extreme sunt mai grave decât anticipau toate studiile.
Potrivit MIT Technology Review, modelele computerizate, folosite pentru a simula modul în care planeta reacționează la creșterea concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă, nu sunt departe de realitate.
Dar valurile de căldură extremă din ultima vreme îi determină pe unii oameni de știință să se întrebe dacă modelele ar putea să subestimeze frecvența și intensitatea unor astfel de evenimente, dacă unii factori joacă un rol mai important și ce ar putea însemna toate acestea pentru clima planetei în următoarele decenii.
Schimbările climatice conduc la aceste valuri de căldură
Este clar din ce în ce mai mult că schimbările climatice sunt responsabile, în mare măsură, pentru aceste valuri de căldură extremă.
„Schimbările climatice conduc clar la aceste valuri de căldură”, a declarat Friederike Otto, reprezentant al World Weather Attribution, referindu-se la temperaturile fără precedent din Europa, din ultimele zile.
„Valurile de căldură care înainte erau rare, acum sunt la ordinea zilei; valurile de căldură care înainte păreau imposibile, acum au loc tot mai des și ucid oameni”, a adăugat el.
Schimbările climatice se desfășoară în ritm mai rapid decât se așteptau oamenii de știință?
Mai mulți cercetători, inclusiv cel mai recent raport climatic al ONU, au evidențiat cât de atent au urmat temperaturile observate creșterile anticipate.
Similitudinea este neobișnuită (aproape ca și cum lumea ar fi trebuit să țină seama de avertismentele specialiștilor din domeniul climei cu decenii în urmă).
Preocuparea actuală a cercetătorilor este că cea mai recentă generație de modele funcționează în mod colectiv prea intens, proiectând niveluri excesive de încălzire din cauza concentrațiilor crescute de dioxid de carbon, așa cum au observat Zeke Hausfather, Kate Marvel, Gavin Schmidt și alți oameni de știință la începutul acestui an.
Anumite evenimente din lumea reală s-au petrecut mai repede, decât cele prezise de modelele trecute sau actuale, inclusiv pierderea gheții arctice, cantitatea de pământ pârjolit de incendii și creșterea rapidă a evenimentelor de temperatură extremă în Europa ultimelor decenii, spun oamenii de știință.
„Când vine vorba de anumite tipuri de evenimente extreme, cred că există dovezi că lucrurile se schimbă mai repede decât s-au așteptat sau decât sunt reprezentate în modelele climatice globale”, spune Daniel Swain, climatolog la Universitatea din California, Los Angeles.
Ce alte forțe ar putea contribui la valurile de căldură?
Mai mulți cercetători explorează gradul în care anumite forțe ar putea exacerba valurile de căldură și dacă acestea sunt reprezentate cu acuratețe în modelele de astăzi, spune Swain.
Acestea includ potențiale efecte de feedback, cum ar fi uscarea completă a solului și a plantelor în unele regiuni. Dincolo de anumite praguri, acest lucru poate accelera încălzirea în timpul valurilor de căldură, deoarece energia care altfel ar intra în apa care se evaporă ajunge să încălzească aerul.
Experţii de la World Weather Attribution au estimat că încălzirea climei nu a jucat decât un rol minimal în apariţia secetei şi a foametei care s-au produs în Madagascar din 2019 până în 2021: înmulţirea episoadelor de secetă pe această insulă este prevăzută de modelele climatologice începând de la o încălzire a climei terestre cu 2 grade Celsius.