Problema cormoranilor este una reală, în condițiile în care aceste păsări pot provoca mari pagube pisciculturii, susține Adrian Oros, Ministrul Agriculturii. Cormoranii s-au înmulțit foarte mult și și-au schimbat arealul, pătrunzând în zone din țară în care până acum nu erau întâlniți.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, a declarat miercuri seară că problema cormoranilor este reală și că, printre alte cauze, aceste păsări afectează piscicultura.
El a anunțat că sunt în curs procedurile pentru modificarea legislației pentru a fi permisă din nou vânătoarea cormoranilor.
Discuție cu asociațiile de protecție a animalelor
”Cormoranii sunt o problemă care, alături de alte probleme, poate să participe la pierderi mari în acvacultură. Despăgubirile sunt justificate. Am înțeles de la ornitologi că cormoranii pot produce pagube foarte mari. Este o specie protejată și nu a fost vânată în ultima perioadă, s-a înmulțit foarte mult și și-a schimbat arealul, pătrunzând în zone din țară care până acum nu erau întâlniți”, a declarat Adrian Oros.
”Ar trebui armonizată legislația cu cei de la mediu, dar într-o discuție foarte amplă cu asociațiile de protecție a animalelor. Sunt proceduri pentru a schimba legislația în acest domeniu pentru a se reveni la vânătoarea de cormorani”, a precizat ministrul Agriculturii, în direct la Digi24 Tv.
Suspiciuni legate de despăgubiri
Ministrul a adăugat că nu va plăti despăgubiri pentru cei care au declarat ferme piscicole mai extinse și cantități de pește mai mari decât în realitate.
”Au venit la plată pentru despăgubiri dosare cu niște semne de întrebare. Am început verificări pentru ca se spunea că în ferme cantitatea de pește nu era cea reală. Nu vom da drumul la aceste plăți pentru că sunt ilegale, dacă se declară o cantitate de două ori mai mare de luciu de apă”, a explicat ministrul.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Adrian Oros a mai anunțat, că din fondurile europene alocate operațiunilor de piscicultură, fosta conducere a Ministerului a absorbit doar 26%. Însă, pe vremea ministrului Daea, ministerul a acumulat foarte multe cereri de despăgubiri ”suspicioase”.