Combinatul siderurgic Siderca din Calarasi a intrat in grupul de societati comerciale vizate sa faca parte din programul de recuperare a creantelor bugetare prin vanzare de actiuni. Ministerul Finantelor a desemnat consultantul care se ocupa de evaluarea societatii: consortiul format din societatea de valori mobiliare Intermob, a Bancii Comerciale Romane (BCR), societatile de valori mobiliare TVM si DZ Securities.
Datoriile combinatului catre unitatile bugetare se ridica la aproximativ 140 miliarde de lei, inclusiv penalitatile de intarziere care, potrivit afirmatiei directorului general al societatii, Gheorghe Scarlea, reprezinta aproape trei sferturi din total. Din aceasta suma, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale are de recuperat aproape 30 miliarde lei, asigurarile de sanatate 9 miliarde de lei, iar bugetul local 3 miliarde de lei. Restul datoriei reprezinta obligatii de plata catre bugetul statului. Mai exista, de asemenea, o datorie de aproape 7 miliarde de lei, catre persoanele juridice care au achizitionat obligatiuni de la Siderca. Scadenta a venit in februarie acest an, dar lipsa de bani a facut ca rascumpararea sa se orienteze catre persoanele fizice. Pentru restul creditorilor se va adopta, probabil, solutia conversiei in actiuni.
Acestea nu sunt toate datoriile combinatului Siderca. Are restante catre Conel, in valoare de 42 miliarde lei, catre Romgaz, de aproape 35 miliarde de lei. Dar grosul restantelor la plata sunt contabilizate de BCR – 110 miliarde de lei si de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), catre care Siderca are de platit suma de 620 miliarde de lei. Relatia cu BCR nu se opreste la datoria de 110 miliarde de lei. Dupa fuziunea cu Bancorex, BCR a preluat si o obligatie de garantare a unui imprumut de 12 milioane de marci germane, de care Siderca a beneficiat prin emiterea unui bilet la ordin. In prezent, relatiile cu BCR nu sunt tocmai cordiale. Banca joaca la doua capete. Pe de o parte, prin SVM-ul sau, Intermob, spera sa obtina o parte din comisionul perceput Finantelor, in cazul in care societatea va fi privatizata prin metoda conversiei creantelor in actiuni. Pe de alta parte, are o actiune in instanta, unde a introdus o cerere de faliment.
Soarta societatii nu este inca decisa. Tribunalul nu a dat o sentinta definitiva in ceea ce priveste viitorul combinatului Siderca. O hotarare de guvern care sa dea startul vanzarii actiunilor contra creante bugetare n-a fost emisa. Pe acest fundal, parerile raman impartite. Sunt opinii care vad in lichidarea combinatului solutia optima pentru recuperarea datoriilor de catre creditori. Dan Pazara, seful AVAB, inclina si el catre aceasta varianta. Nu exclude nici privatizarea prin intermediul Ministerului Finantelor, dar crede ca lichidarea, condusa de un lichidator cu experienta, poate aduce avantaje tuturor creditorilor, nu numai institutiilor bugetare. Se vehiculeaza deja un nume de posibil lichidator: PricewaterhouseCoopers, care a lichidat cu succes Laminorul Focsani. Directorul societatii Siderca, Gheorghe Scarlea, si-a exprimat o cu totul alta opinie: „Categoric, pentru noi privatizarea este singura metoda care poate salva combinatul. Lichidarea poate ajunge, in ultima instanta, tot la avantajele conferite de privatizare, dar exista un mare risc. Acela ca, din dorinta de a raspunde intereselor creditorilor, activele combinatului sa fie vandute bucata cu bucata. Acest risc se poate extinde si asupra Otelariei si asupra Laminorului de la Siderca”. Din octombrie anul trecut, activitatea din combinat a incetat.
Consultantii impartasesc, fireste, parerea directorului de la Siderca. Mai mult chiar, opinia lor este ca, daca se va recurge la lichidare, exista riscul ca statul sa devina bun de plata. Combinatul se intinde pe o suprafata de 630 de hectare. Din aceasta, doar 20% este functionabila. Pe aceasta suprafata sunt amplasate Otelaria electrica si Laminorul, singurele active care mai dau valoare combinatului astazi. Restul reprezinta, practic, fier vechi. Sunt capacitati oprite sau incepute si neterminate. Pentru dezafectarea lor si pentru a achita obligatiile de mediu pe care viitorul proprietar va fi nevoit sa si le insuseasca, sunt estimate cheltuieli in valoare de 18 milioane de dolari.
Voest Alpine vrea iar combinatul
Privatizarea prin intermediul MF vizeaza vanzarea combinatului Siderca, la pachet. Adica si spatiile nefolosite si cele functionabile, inclusiv predarea obligatiilor de plata pentru protectia mediului si investitiile care sunt necesare pentru desfasurarea unei activitati optime a combinatului. In viziunea consultantilor desemnati de MF, succesul operatiunii depinde de acceptarea de catre creditori a unei restructurari a datoriilor. La AVAB se incearca aceeasi metoda folosita la Fibrex Savinesti: o majorare de capital prin conversia creantei in actiuni. Probabil, la o valoare reprezentand 50% din suma totala de plata a combinatului, catre Agentie. Pentru ceilalti creditori se va negocia, probabil, un procentaj de 10 – 20% din datorie, urmat de o reesalonare a acesteia. Suspiciunea lui Dan Pazara asupra succesului actiunii intreprinse de Ministerul Finantelor tocmai de aici vine. „Un investitor interesat sa cumpere o societate incepe discutiile si cu creditorii. Or, la noi, inca n-a facut-o nimeni”, spune seful AVAB. Compania Duferco, cea care a achizitionat in Romania intreprinderile Silcotub Zalau si Laminorul Braila, a avut o discutie la AVAB, interesata fiind sa preia combinatul. Aceasta s-a intamplat inainte ca Finantele sa decida inceperea procesului de conversie a datoriei in actiuni. Este posibil ca Duferco sa nu fi renuntat la aceasta investitie, chiar si dupa esecul inregistrat cu Petrotub, achizitie respinsa de Consiliul Concurentei.
Un alt potential cumparator este compania austriaca Voest Alpine. Directorul societatii Siderca spune ca austriecii au solicitat deja consultantilor informatii despre Siderca. Interesul companiei Voest Alpine pentru Siderca nu este de data recenta. In urma cu aproape doi ani a purtat negocieri cu Fondul Proprietatii de Stat, pentru cumpararea actiunilor statului. Tratativele au esuat, iar declaratiile oficiale spuneau atunci ca volumul datoriilor a fost cauza ratarii privatizarii. Anul trecut, austriecii au vizitat din nou Siderca. Si-au dorit sa fie martorii probei de verificare la care a fost supusa Otelaria electrica.
Ramane de vazut unde se va decide soarta combinatului Siderca: in instanta sau la Ministerul Finantelor. Directorul Scarlea spune ca daca decizia Tribunalului va fi pentru lichidare, el o va contesta si spera ca, pe perioada vacantei judecatoresti, Ministerul Finantelor sa finalizeze operatiunea pe care a inceput-o.
Cine va cumpara Siderca are mari sanse sa patrunda pe piata asiatica. Exista informatii ca statul chinez va cumpara de pe piata mondiala importante cantitati de sina de cale ferata    

Siderca in cifre
· capital negativ de aproape 580 miliarde lei (diferenta dintre active si datorii, inclusiv obligatiile de plata pentru mediu);
· datorii catre institutiile bugetare – aproximativ 140 miliarde lei;
· datorii catre BCR – 110 miliarde lei;
· datorii catre AVAB – 620 miliarde lei;
· datorii catre Conel – 42 miliarde lei;
· datorii catre Romgaz – 35 miliarde lei;
· are de recuperat creante in suma de aproape 30 miliarde lei, de la regia locala de termoficare, si aproximativ 5 miliarde lei de la fabrica de zahar de pe plan local;
· capacitatea de productie a combinatului Siderca este de aproape 400.000 tonel de otel anual si de peste 300.000 tone de laminate;
· Siderca produce: sina grea, otel electric, tagla de relaminare, tagla de teava, tagla pentru prajini de foraj.