“Sub această cruce grea zace biata soacră-mea. Trei zile de mai trăia zăceam eu şi cetea ea. Voi care treceţi pă aici, încercaţi să n-o treziţi că acasă dacă vine, iară-i cu gura pă mine“. Mesajul stă scris pe o cruce din Cimitirul Vesel de la Săpânța, desemnat de către National Geographic drept unul dintre cele mai faimoase din lume. Cele peste 900 de morminte, colorate mai ceva ca un tablou de Cezanne și înfrumusețate cu epitafuri hazlii, atrag zeci de mii de turiști, mulți dintre ei străini.
Turism de nișă, care însă își crește în fiecare an numărul de amatori. Și nu ne referim doar la Săpânța, pentru că la nivel mondial sunt nenumărate locuri de veci – unde sunt înhumate și celebrități – care sunt vizitate de turiști.
Aleea din stânga, lotul 2 pe dreapta
A devenit obișnuință ca pe lista locurilor de vizitat în Paris să apară și Pere LaChaise. Este numele celui mai faimos cimitir din lume, în care sunt înmormântați Jim Morrison (al cărui mormânt este, probabil, cel mai vizitat), Honore de Balzac, Edith Piaf, George Enescu, plus alți 70.000 scriitori, interpreți, compozitori și iluștri necunoscuți. Situat în cel de-al 20-lea arondisment al Parisului, cimitirul a fost inaugurat în 1804 și încă atrage nenumărate grupuri de turiști. Din „culisele“ cimitirului amintim „cruciadele“ fanilor lui Jim Morrison, care se desfășoară în fiecare an de ziua starului, urmele de ruj de pe cripta lui Oscar Wilde, lăsate de săruturile depuse de admiratoare, sau luciul din zona pelviană a amorezului Victor Noir, decedat în urma unui scandal amoros.
Cimitirul se poate vizita individual sau într-un grup nu mai mare de 25 de persoane. Deși mulţi se aşteaptă ca la un astfel de loc intrarea să fie gratuită, francezi percep o taxă de 23 de euro pentru adulți și 18 euro pentru copii. În cazul în care vă întrebați cum decurge turul de două ore, care începe mereu după-amiaza la orele 15:00, aflați că ghidul poartă turiștii prin labirintul de cripte, iar opririle sunt doar la mormintele faimoase, respectiv la cele excentrice, adică exact acelea care fac acest cimitir special.
Pere LaChaise a fost și este model pentru multe astfel de locuri din întreaga lume, inclusiv pentru ZentralFriedhof din Viena, loc de veci pentru Beethoven, Schubert, Johann Strauss și alți compozitori celebri.
ZentralFriedhof este cel mai mare (al doilea la nivel european) și faimos cimitir al Vienei și deși este dedicat special catolicilor, sunt construite şi alei unde sunt înmormântați protestanți, ortodocși și mozaici. Pentru șapte euro, turistul poate apela la un tur audio.
Mulți turiști care au vizitat Pere LaChaise și ZentralFriedhof au adăugat pe listă și turul Highgate-ului, faimosul cimitir al Londrei, locul preferat al regizorilor și producătorilor de filme horror. Pe aleile sale s-au turnat „Taste the Blood of Dracula“ (Gustă sângele lui Dracula) și „From Beyond the Grave“. Pe lângă monumentele funerare și capelele în stil victorian și vegetația abundentă, turiștii au parte de o experiență unică, uneori înfricoșătoare. Aici se găsește și mormântul lui Karl Marx. Această parte se poate vizita și individual, prețul biletului fiind de patru lire sterline (dublu în cazul în care se optează pentru ghid). În schimb, zona de vest a cimitirului este accesibilă doar prin tur cu ghid, pentru prețul de 12 lire sterline.
Mai mult, în acest cimitir au loc diferite evenimente culturale, precum seri muzicale (biletul de intrare costă 12 lire), workshopuri (prețul biletului ajunge și la 95 de lire) sau spectacole de magie (zece lire biletul).
Faimoasele Americii de Sud
La Recoleta, Sao Joao Batista și Xoxocotlan sunt cele trei cimitire vestite din partea de sud a continentului american. Vorbim de Argentina, Brazilia și Mexic. Dacă ultimele două lăcașuri nu au ajuns încă să fie cunoscute europenilor, La Recoleta este deja pe lista monumentelor ce trebuie vizitate în Buenos Aires. Este locul unde se află mormântul Evei Peron, un bonus pentru situl monumental decorat cu statui imense de marmură și mausoleuri în care zac pentru vecie personalități prestigioase ale Argentinei. Un loc exclusivist pentru cei morți, dar unde turistul poate intra dacă plătește un bilet în valoare de 28,33 de euro.
La nord de Argentina, nu doar Copacabana atrage turiști. Sao Joao Batista are, la rându-i, fani. Și dacă La Recoleta este un cimitir public, Sao Joao Batista este administrat de o fundație catolică de caritate. Este cunoscut drept „cimitirul vedetelor“, printre personalitățile înhumate aici fiind Carmen Miranda, Emilio Garrastazu Medici (al 28-lea președinte al Braziliei) și Antonio Carlos Jobim (compozitorul piesei Fata din Ipanema).
Un alt cimitir faimos este Xoxocotlan din apropierea Oaxaca (Mexic).
Pentru turiștii acestei nișe, în lume mai sunt câteva cimitire faimoase care nu trebuie ratate: Vechiul Cimitir Evreiesc din Praga, Prazeres din Lisabona și Orașul Morților din Cairo.