corect, dar trebuie sa fim extrem de prudenti in privinta mesajelor pe care le aruncam in piata. La BNR exista un sistem de competente exceptional si trebuie lasati sa-si faca treaba.
Capital: Ati fost unul dintre cei mai importanti investitori pe piata de capital. Ce ziceti de cresterea cu 80% a bursei ? Urmeaza caderea sau cresterea va fi sustinuta ?
SOV: Bursa de Valori n-a atins nici pe departe valorile reale ale titlurilor cotate acum. Piata de capital este extrem de bine reglementata astazi, iar raportarile nu mai sunt lipsite de acuratete. Evident ca este posibila si o cadere a bursei. Sa presupunem ca anul viitor se schimba guvernarea, iar noii conducatori iau masuri proaste. Sunt atat de multe lucruri care pot fi spuse de cate un guvernant! Bineinteles ca asta se va vedea la bursa. Daca va amintiti, in 1997, piata de capital romaneasca a explodat, dar masurile cumplit de proaste luate de conducerea de atunci au facut ca bursa sa ajunga o chestie derizorie. Acum avem pe piata speculatori profesionisti, deocamdata doar cei mici, dar ma astept sa intre si cei mari, rechinii, cat de curand.
Capital: In ultimele sase luni au fost mai multe conflicte intre oameni de afaceri importanti din Romania, iar numele dumneavoastra nu a fost ocolit .
SOV: Aceste conflicte reprezinta un exemplu de imaturitate in mediul de afaceri romanesc. Daca am ceva cu cineva nu ies in presa, pentru ca, in acel moment, devin vulnerabil in fata oricui. In urma unui razboi media intre doi oameni puternici de afaceri, nu exista castigatori. Din perspectiva business, pierderile sunt imense.
Capital: Dupa ce ati citit programele electorale ale principalilor candidati, pe cine va sprijini alegatorul si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu ?
SOV: Inca nu mi-au prezentat programe economice, ci doar electorale. Am vazut doar niste tiparituri care nu mi se par suficient de bine conturate. Probabil ca principalele formatiuni nu au transmis electoratului amanuntele importante ale strategiei. Nu ni s-au spus lucrurile pana la capat.
Capital: Ce ar trebui sa se spuna mai concret?
SOV: Convingerea mea este ca, in acest moment, clasa politica nu are o analiza de impact al momentului aderarii la Uniunea Europeana pe care sa o expuna cetatenilor acestei tari. S-a creat un val de optimism cu o energie imensa consumata in favoarea aderarii, fara ca o forta politica sa ne spuna care sunt consecintele, cat ne costa acest pas. Cred ca acesta este primul lucru pe care un partid politic ar trebui sa-l faca. Atunci cand voi vedea o analiza competenta facuta de un partid, votez imediat cu ei. Trebuie sa ni se spuna care sunt costurile.
Capital: Sunteti pesimist, domnule Vantu ? Credeti in ipoteza ca afacerile romanesti vor muri sau vor fi inghitite dupa 2007 ?
SOV: Pentru mediul de afaceri romanesc integrarea nu reprezinta nici un risc. Starea concurentiala este aceeasi, pentru ca e vorba de creativitate si curaj. Doua atribute care nu lipsesc poporului roman. Politicienii romani trebuie sa se uite cu mare atentie la implicatiile aderarii la UE. Asa cum vom desena tratatul de baza, asa vom trai in urmatorii 50 de ani. UE este ca un fel de corporatie, iar fiecare stat are voie sa produca ceva si sa consume in functie de necesitatile lui. Taranul roman nu va pune instalatii la grajduri in urmatorii cinci ani. Aceste lucruri trebuie negociate cu multa atentie. Ma feresc sa fac pronosticuri, dar votul de anul acesta conteaza pentru viitorul nostru in urmatorii 50 de ani.
Capital: Si cine trebuie sa resimta socurile?
SOV: Bineinteles ca statul. De aceea eu cred ca toata clasa politica trebuie sa aiba in vedere un studiu de impact al aderarii. Eu, statul roman, trebuie sa resimt socurile si nu nenea Gheorghe. De aceea clasa politica vorbeste de pe pereti si nimeni nu i-a intrebat care sunt directiile strategiilor de guvernare. Repet, votul de anul acesta e valabil pentru doua generatii. Daca vom fi slabi, partenerii nostri or sa ne calce in picioare, vom deveni maturatorii Europei. Vom ajunge hamali si slugi pentru cei bogati.
Capital: Cand va intoarceti in afaceri, domnule Vantu ?
SOV: Ma voi intoarce in afaceri atunci cand justitia romana va da un verdict definitiv in privinta nevinovatiei mele. Inca nu este cazul pentru ca ne aflam aproape de alegeri. Daca ar veni acum sa spuna ca sunt inocent, atunci opozitia ar sari si ar spune: „V-am spus noi ca Vantu e tovaras cu PSD!”. Daca se spune ca sunt nevinovat, in momentul acela, tot opozitia va spune ca PSD are nevoie de un tap ispasitor. In ceea ce ma priveste, au fost comise abuzuri grosolane pe care o sa le rezolv, tot in justitie, la inceputul anului viitor.
Capital: Cati bani ati pierdut in perioada „grevei de afaceri” din ultimi ani ?
SOV: Foarte multe afaceri, pentru ca ceea ce am vrut sa institutionalizez in Romania am mutat in ultimii doi ani de zile in zona balcanica. Eu cel mult pot fi intarziat in proiecte, dar in nici un caz oprit. In mod garantat, prin plecarea mea din business, bugetul de stat a pierdut peste 400 milioane de dolari.
Capital: Sunteti unul dintre oamenii de afaceri din jurul partidelor ?
SOV: Draga domnule, trebuie sa intelegem cu totii ca nu exista oameni de afaceri in jurul partidelor, ci partide in jurul oamenilor de afaceri. Uitati-va la actuala clasa politica si o sa intelegeti ceea ce spun. Exista, acum, mai multi oameni de afaceri, puternici, care dicteaza regulile jocului.
Capital: Atunci poate ne spuneti care sunt antipatiile dumneavoastra politice. Poate asa ne dam seama ce partid va este apropiat.
SOV: Nu am simpatii politice, ci doar interese. Nu am absolut nici un conflict cu tabara lui Traian Basescu. Sunt insa in razboi cu PSD-ul de patru ani. Sper, insa, ca dupa alegeri, in cazul in care castiga opozitia, sa nu asistam la o haituire generalizata cum a fost in 1997 impotriva actualei forte politice. In cazul in care castiga PSD-ul, mai sper sa nu existe o urmarire a celor care au indraznit sa li se opuna. M-am plictisit de razboaie penale, asa ca invit justitia romana sa-si faca treaba indiferent de cine este la guvernare. In primele luni de dupa preluarea are loc „o baie de sange” intre cei care vin la putere si fostii, iar dosarul penal a devenit singurul argument pentru preluarea puterii in Romania.
Sorin Ovidiu Vantu despre:
Parteneriatul public-privat: In lipsa capitalului autohton si a posibilitatii Guvernului Romaniei de a mai contracta credite externe, era o formula imperioasa. Daca eu, statul, decid ca Bechtel sa vina si sa faca autostrada care e problema ?
Oamenii de afaceri romani: Se sufera si acum de repercusiunile unei campanii mediatice purtate cu ani in urma, in care creditarea a fost o infractiune. Antreprenorii autohtoni au cu greu acces la credite. Proceduri greoaie, dificile, sume mici cu termene scurte de rambursare, iar bancile straine inchid usa.
Cresterea economica: Se bazeaza intr-o proportie covarsitoare pe cei pe care noi ii numim peiorativ, pe alocuri, capsunari. Semnalele extrem de pozitive date de comunitatea de business occidentala, dincolo de unele critici care sunt inerente, fac, insa, ca Romania sa fie o tara extrem de atractiva pentru investitori.
Unde trebuie plasati banii: zona serviciilor si real estate