UPDATE S-a reluat circulația pe autostrada A1, între Sibiu şi Boiţa

vreme rece, vreme rea, frig, ninsoare, ninge, iarnă, zăpadă

SURSA FOTO: Dreamstime

Traficul rutier pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, a fost oprit complet astăzi din cauza vântului extrem și viscolului puternic care au lovit sudul Transilvaniei. Acum, însă, s-a reluat circulația.

UPDATE

S-a reluat circulația pe autostrada A1, între Sibiu şi Boiţa

Circulația pe autostrada A1, între Sibiu şi Boiţa, a fost redeschisă. Între nodurile rutiere Șelimbăr și Boița a fost instituită o limită de viteză de 60 km/h.

„Redeschidem traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița începând cu ora 13:45! Având în vedere ameliorarea situației meteorologice din zonă și ieșirea de sub incidența CODULUI ROȘU de viscol, se redeschide circulația pe autostrada A1, între nodurile rutiere Șelimbăr și Boița.

Atragem atenția că în continuare este în vigoare un COD PORTOCALIU de vânt puternic până la ora 17:00. Având în vedere că în zonă viscolul bate în continuare cu putere, pe acest sector de autostradă, s-a instituit o limită de viteză de 60 de km/h. Vă rugăm să circulați cu prudență și să adaptați viteza și distanța între autovehicule la condițiile de trafic!”, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vântul extrem și viscolul blochează autostrada A1 și alte drumuri din județul Sibiu

Traficul rutier pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, a fost oprit complet astăzi din cauza vântului extrem și viscolului puternic care au lovit sudul Transilvaniei. Pe autostrada A1, dar și pe drumurile naționale DN1 și DN7, autoritățile rutiere au raportat zone cu zăpadă viscolită. Echipele de deszăpezire acționează neîncetat pentru a menține drumurile accesibile.

În județul Sibiu, rafalele extrem de puternice de vânt au fost înregistrate în zonele Tălmaciu, Boita și Lazaret. Pe traseul dintre Sibiu și Boița, au fost avariate indicatoarele rutiere și un panou fonoabsorbant. Drumarii lucrează intens pentru remedierea pagubelor. Traficul a fost blocat pe drumul județean spre stațiunea Păltiniș, unde un copac căzut pe carosabil a îngreunat accesul.

Rafalele de vânt au depășit 120 km/h, iar riscul de răsturnare a camioanelor de mare tonaj, în special în zona viaductelor, a fost semnalat de autoritățile din Brașov.

Șoferii sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate

Între 21 noiembrie (ora 17:00) – 22 noiembrie (ora 5:00), Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov a mobilizat 137 de utilaje de deszăpezire, care au împrăștiat peste 600 de tone de material antiderapant pe drumurile din județele Brașov, Sibiu, Mureș, Harghita și Covasna.

În continuare, până vineri seara, vântul va continua să se intensifice în vestul, nord-vestul și centrul țării, cu rafale ce vor atinge 50-70 km/h, iar autoritățile rămân în alertă pentru a preveni orice incidente rutiere. Drumeții și șoferii sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate și să respecte recomandările ISU și DRDP pentru siguranța lor.

Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de vreme rea

Meteorologii ANM au emis astăzi, 22 noiembrie 2024, avertizări meteo de tip Cod Galben, Cod Portocaliu și Cod Roșu de vânt puternic, ninsori abundente și viscol sever, ce vor afecta mai multe județe din țară.

Codul Galben de vânt puternic și precipitații mixte (valabil între 21 noiembrie – ora 23:00 și 22 noiembrie – ora 20:00) va cuprinde vestul, nord-vestul și centrul României. Pe parcursul zilei de vineri, 22 noiembrie, intensificările vântului vor ajunge până la 70 km/h în regiunile estice, iar în zonele montane va începe să ningă viscolit, depunându-se un strat de zăpadă consistent, de peste 10 cm, și reducând vizibilitatea. În Crișana, Maramureș și nordul Moldovei, vor predomina ninsorile, iar în Transilvania, Banat și nordul Olteniei, precipitațiile vor fi mixte, cu risc de polei.

Codul Portocaliu va fi în vigoare între orele 02:00 și 14:00 în zonele joase ale județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad. Aici, vântul va atinge rafale puternice de 70-85 km/h, iar în regiunile montane din sud, viscolul va deveni intens. În aceeași zi, între orele 02:00 și 20:00, în zonele înalte ale Carpaților Meridionali și local în Carpații Occidentali și Orientali, rafalele de vânt vor depăși 120 km/h, iar ninsorile vor fi abundente, depunându-se un strat de zăpadă de până la 30 cm. Vizibilitatea va fi extrem de redusă, iar zăpada va fi troienită.

Codul Roșu este valabil între orele 05:00 și 14:00 în zonele montane de peste 1700 m, inclusiv județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița. Aici, vântul va atinge viteze extrem de mari, de peste 120 km/h, iar viscolul va face imposibilă orientarea, reducând vizibilitatea aproape la zero. Zăpada se va depune masiv, iar troienele vor face deplasările foarte periculoase.

SURSA FOTO: ANM