Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege care vine cu o interdicție în toată România. Actul normativ modifică și completează Legea 61/1991 referitoare la sancționarea faptelor care încalcă normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică.

Noua legislație vizează prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație. În plus, se interzice vânzarea acestor băuturi minorilor.

Se interzice vânzarea de băuturi energizante în anumite locuri

Conform actului normativ promulgat de președinte, se interzice comercializarea acelor băuturi energizante care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și două sau mai multe substanțe stimulatoare ale sistemului nervos central. Pe listă se află cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși.

Interdicția se aplică în incinta instituțiilor de învățământ, a instituțiilor de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

magazin, alimente, minor
Minor aflat în incinta unui magazin/SURSA FOTO: Dreamstime

Comercializarea sau oferirea acestor băuturi nu mai este permisă către minori

Astfel, conform noii legi, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni. E vorba de comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturile energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați. E vorba și de vitamine, minerale și două sau mai multe substanțe. Printre acestea se numără cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Amenzi uriașe pentru operatorii economici care încalcă legea

În plus, noua lege introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi. Cuantumul lor este de până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. În cazul în care contravențiile se repetă, se poate dispune și măsura suspendării activității localului public. Acest lucru se poate produce pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 18 decembrie 2023, în calitate de prim for sesizat. Ulterior, votul din Camera Deputaților pe 20 februarie a fost decisiv.