Decizia de a schimba casa trebuie sa tina cont si de vraful de acte si de cozile pe care le implica, in special, vanzarea unei case vechi. Nimeni nu-si poate imagina ce inseamna aceasta aventura pana nu se confrunta cu ea. Pentru cei cu bani, care isi permit sa plateasca 300-400 de dolari, lucrurile sunt simple. Semneaza o delegatie si astfel "cumpara" pe cineva care face toata treaba. Persoanele respective, de obicei avocati, care se ocupa numai cu astfel de acte sunt familiarizati cu sistemul,
Decizia de a schimba casa trebuie sa tina cont si de vraful de acte si de cozile pe care le implica, in special, vanzarea unei case vechi. Nimeni nu-si poate imagina ce inseamna aceasta aventura pana nu se confrunta cu ea. Pentru cei cu bani, care isi permit sa plateasca 300-400 de dolari, lucrurile sunt simple. Semneaza o delegatie si astfel „cumpara” pe cineva care face toata treaba. Persoanele respective, de obicei avocati, care se ocupa numai cu astfel de acte sunt familiarizati cu sistemul, au persoane de legatura, stiu bursa spagii si, mai ales, unde sa o ofere fara a risca nimic. In cazul in care te incapatanezi sa obtii singur toate aceste acte iti trebuie nervi de otel, timp liber, sculat la ora patru dimineata, si bani. Nu 400 de dolari, ci in jur de 100 de dolari.
Primele informatii cu care pleci la drum nu te demoralizeaza. Trebuie cadastru, intabulare si extract de carte funciara. O data cu primele demersuri apar si „problemele”. Intocmirea cadastrului nu poate fi realizata decat de persoane autorizate de primarii asa ca trebuie apelat la anunturile de mica publicitate. La telefon afli ca in cazul unui apartament de bloc pretul este in jur de un milion de lei, iar termenul de doua, trei saptamani. Daca te grabesti, ti se spune ca pentru inca 500-600.000 lei obtii actele in maximum o saptamana. Cum relatia cu cel care realizeaza documentatia nu este pe baza de contract, trebuie luata in calcul o intarziere de pana la trei zile. Atentie! Cand primiti cadastrul, dosarul trebuie sa fie in trei exemplare!
Pana aici destul de simplu. Urmeaza intabularea. Actele necesare sunt: cadastru, copie legalizata de pe actul de vanzare-cumparare, chitanta CEC de 30.000 lei, copii de pe actele de proprietate ale proprietarului, certificat fiscal de la primarie, timbru judiciar de 1.500 lei, declaratie notariala pe proprie raspundere cum ca imobilul nu este ipotecat, desfasurator de la asociatia de proprietari (in cazul unui apartament la bloc) plus cereri tipizate. Toate aceste acte trebuie depuse la Judecatoria de sector, Biroul de Carte Funciara. In acest moment sunt pusi la incercare nervii. Actele se depun numai de catre proprietar, iar coada incepe sa se formeze in jur de 4.30 dimineata. Spre exemplu, la sectorul trei, in fiecare zi se inscriu pe lista peste 50 de persoane, dar numai 30-35 reusesc sa depuna dosarele. Pentru cei care nu reusesc in prima zi, singura solutie este ca a doua zi sa ajunga la coada cat mai devreme, de recomandat ora patru, pentru ca certificatul fiscal atasat la dosar este valabil numai 48 de ore. Daca se depaseste acest termen, trebuie depuse iarasi: copii de pe actele de identitate ale proprietarului, copie de pe contractul de vanzare-cumparare, timbru fiscal de 20.000 lei, formulare si cel mai important, inca o zi pierduta.
O data depus dosarul, termenul de eliberare este cuprins intre trei si patru saptamani. Cum toate aceste demersuri incep, de obicei, dupa ce s-a batut palma cu cumparatorul, proprietarul cauta sa obtina scurtarea termenului. O prima solutie, si cea mai civilizata, pe care nu se gaseste nici un functionar sa ti-o recomande, este o simpla cerere. Aceasta poate fi adresata presedintelui judecatoriei.
Ridicarea dosarului nu este o simpla formalitate. Programul este de la 13.30 la 15.00 si aici formandu-se cozi. Pentru a le obtine cat mai repede trebuie sa ajungi la ghiseu in jurul orei 12.00, cand, oricum, deja pe lista sunt cel putin 20 de persoane inscrise.
O data obtinuta intabularea trebuie depus dosarul pentru extract de carte funciara. Actele necesare: intabularea, copii de pe actele de proprietate si de identitate, certificat fiscal cu drept de vanzare de la primarie, timbru judiciar de 1.500 lei, chitanta CEC de 15.000 lei, formulare. Pe langa aceste acte, se repeta povestea cu cozile ca la intabulare, conditiile si programul fiind aceleasi. Termenul de trei saptamani fixat pentru eliberarea extrasului de carte funciara lungeste intreaga aventura la peste doua luni de zile. Daca te hotarasti sa dai spaga, totul este cat se poate de simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa depui dosarul, sa gasesti filiera care trebuie unsa si sa dispui de un milion de lei. Atentie! Cele mai indicate persoane de contactat pentru „uns” sunt micii functionari.
Daca ati obtinut extrasul de carte funciara sa nu credeti ca s-a terminat. Mai trebuie o adeverinta de la Asociatia de Proprietari din care sa rezulte ca datoriile sunt achitate la zi. Aceasta adeverinta trebuie vizata si de un birou obscur din primaria de sector.
In sfarsit, va puteti vinde casa!
E bine de stiut
· Pentru fiecare dosar care trebuie depus intrebati de doua ori ce acte va trebuie.
· Pentru intabulare si extras de carte funciara coada se formeaza cu cel putin trei ore inainte.
· Certificatul fiscal este valabil 48 de ore. Depuneti dosarele la care este necesar acest act in termen!
· Faceti copii de pe toate actele pe care le obtineti, nu stiti cand vi se pot cere.
Pas cu pas, te apuca nervii
Taxe si acte necesare
Pentru cadastru
· Copii de pe actele de identitate ale proprietarilor
· Schita casei
· Copie de pe contractul de
vanzare-cumparare
Pentru un apartament de bloc pretul este de 1.000.000 lei.
Pentru urgente, spaga este de 500.000 lei.
Pentru intabulare
· Cadastru
· Declaratie pe proprie raspundere la notariat, cum ca nu exista ipoteca pe casa
· Copii legalizate de pe contractul de vanzare-cumparare a casei
· Copii de pe actul de identitate al solicitantului (atentie daca sunt doi proprietari si pentru cel de al doilea)
· Chitanta CEC in valoare de 30.000 de lei
· Timbru judiciar in valoare de 1.500 de lei
· Desfasuratorul de la Asociatia de Proprietari
· Cerere tipizata
· Certificat fiscal
– Cerere tipizata
– Timbre fiscale de 20.000 lei
Toate aceste documente trebuie depuse la Judecatoria de sector, Biroul de carte funciara.
De obicei, coada se formeaza de la ora 4.30, si cu toate ca se aduna peste 60 de persoane, in medie, nu se depun mai mult de 30 de dosare.
Pentru extras de carte funciara
· Intabularea
· Copii de pe actul de identitate
· Contractul de vanzare-cumparare in original
· Chitanta CEC de 15.000 lei
· Timbru fiscal de 2.000 lei
· Cerere tip
· Formulare tip
· Declaratie notariala pe proprie raspundere potrivit careia casa nu este ipotecata sau pusa ca garantie.
· Certificat fiscal
– Cerere tipizata
– Timbre fiscale de 20.000 lei
La acelasi birou ca si pentru intabulare si la aceleasi ore incepe sa se formeze coada. Daca reusesti sa depui actele, termenul de eliberare a extrasului de carte funciara este de circa trei saptamani, iar spaga pentru a-l obtine de pe o zi pe alta este de 1.000.000 lei.