Vânzarea Cupru Min către Roman Cooper a eşuat

Compania canadiană Roman Cooper, câştigătoarea licitaţiei pentru privatizarea Cupru Min Abrud, a refuzat să depună o garanţie pentru investiţiile de mediu într-un cont bancar, să achite în maxim o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare. Ca urmare, contractul de privatizare, care trebuia încheiat până vineri, 6 aprilie, ora 24.00, nu a mai fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat, la finalul negocierilor, că partea română a cerut Roman Corp să respecte trei clauze contractuale. Primele două – constituirea unui depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, şi plata sumei de 200.7 milioane de euro pentru acţiuni în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu – erau condiţii suspensive în contract. Cea de-a treia clauză a fost publicarea imediată a contactului de privatizare. Tranzacţia putea fi încheiată doar după obţinerea unui aviz din partea Consiliului Concurenţei, în termen de maximum 90 de zile de la încheierea contractului.

”Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea", a declarat Bode.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, care caracterizase anterior privatizarea drept efect al credibilităţii Guvernului şi al “febrei unei frenezii economice”, încă mai spera vineri seară că negocierile se vor încheia "cu bine", precizând că "statul are clauze la care nu va renunţa cu niciun chip". "Ne-am dorit această privatizare, dar în condiţiile în care statul român nu îşi poate impune clauzele pe care le doreşte în favoarea sa, nu putem vorbi de un eşec al acestei privatizări. Nu mai vrem ca în România contractele să aibă clauze secrete, toate aceste contracte trebuie să fie publice şi văzute de toţi românii. Ne dorim să protejăm interesele românilor, iar privatizarea să se facă în interesul românilor", a declarat Lucian Bode, după seria de negocieri începute joi seara şi terminate vineri noapte.  

Ministrul a criticat modul în care avocaţii Roman Cooper au negociat contractul, arătând că au acceptat iniţial constituirea contului ca garanţie şi publicarea contractului, dar ulterior aceştia vorbeau cu cei pe care îi reprezintă şi se răzgândeau. Critici similare au fost formulate şi de Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, care a caracterizat prestaţia avocaţilor ca fiind puţin neprofesionistă: ”Nu se poate să negociezi unele clauze, să le accepţi, iar după aceea să te reîntorci", a spus Vlădan.

La începutul săptămânii trecute, Ministerul Economiei a anunţat că firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind descalificată.Roman Copper este o firmă înfiinţată special, la finele anului 2011, pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), companie de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Contractul de vânzare-cumpărare a Cupru Min trebuia să includă obligaţia cumpărătorului de a realiza investiţiile pentru protecţia mediului, dar şi investiţii suplimentare pentru supraînălţarea unui baraj şi reabilitarea drumurilor. Necesarul de investiţii tehnologice a fost estimat la 67 milioane euro, din care 61 milioane euro până în 2015. Investiţiile de mediu trebuiau să depăşească 32 milioane euro, din care 17 milioane euro anul acesta pentru extracţia şi prepararea minereurilor neferoase şi rare.

Zăcământul Cupru Min are circa 800 milioane tone minereu, o cantitate foarte mare, dar cu o concentraţie foarte mică de cupru în minereu, de 0,3%. Potrivit premierului Ungureanu, o concentraţie atât de mică face necesară existenţa unei tehnologii foarte bune pentru a se putea obţine profit din exploatarea la suprafaţă a zăcământului. Preţul cuprului a crescut constant în ultima perioadă, ajungând în prezent la cotaţii de 8.500 de dolari pe tonă, ceea ce ridică valoarea zăcământului Cupru Min la 17 miliarde de dolari.