Autoritățile române sunt într-o fază de analiză atentă privind vânzarea E.ON România către compania maghiară MVM. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus în discuție mai multe semnale de alarmă în legătură cu această tranzacție, inclusiv supraevaluarea ofertei financiare și posibilele legături cu Gazprom și alte entități din Rusia.
Decizia finală va fi luată de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD).
Semnele de alarmă din oferta MVM pentru E.ON România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit detalii despre temerile autorităților române în legătură cu intenția MVM de a achiziționa E.ON România. Prima problemă semnalată a fost legată de valoarea ofertei.
„Sursa fondurilor pentru această tranzacție pare supraevaluată”, a explicat Burduja.
De exemplu, în urmă cu un an, o companie similară de furnizare a energiei a fost vândută cu mult mai puțin decât valoarea propusă de MVM.
„Sunt mai multe temeri pe care le avem. Pe de o parte, sursa fondurilor pentru această tranzacție, care pare supraevaluată.
Pe piața românească, acum aproximativ un an, s-a vândut o companie de furnizare – cam la jumătate față de E.ON Furnizare – cu 15 milioane de euro. Deci cu multe alte lucruri, chiar dacă le punem în plus, nu se poate ajunge la 200 și ceva de milioane de euro. Asta este o temere.”, a adăugat ministrul pentru digi24.ro.
Legătura MVM cu Gazprom și riscurile geopolitice
O altă temere ridicată de autoritățile române este legătura companiei MVM cu Gazprom și alte entități din Federația Rusă.
Burduja a menționat că MVM ar putea beneficia de prețuri mult mai mici pentru gaze și echipamente, ceea ce i-ar permite să ofere o sumă mai mare pentru achiziționarea E.ON.
„A doua, legăturile companiei MVM cu Gazprom și alte companii din Federația Rusă. Practic, temerea este că ei accesează un preț mult mai mic la gaze sau la alte echipamente, inclusiv în zona nucleară, ceea ce permite companiei MVM să ofere, de exemplu, mai mulți bani pentru această tranzacție. Trebuie să analizăm lucrurile acestea”, a spus ministrul.
Legăturile cu Rusia ar putea influența modul în care tranzacția este evaluată, având în vedere implicațiile pentru securitatea națională.
Posibile riscuri pentru protecția datelor clienților
Ministrul Burduja a menționat și riscurile legate de protecția datelor celor peste trei milioane de clienți ai E.ON România.
Autoritățile sunt preocupate că vânzarea companiei către MVM ar putea implica pericole pentru confidențialitatea informațiilor și ar putea afecta securitatea acestora.
Deși această problemă nu a fost detaliată foarte mult, este clar că autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele cetățenilor români.
Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe va lua decizia finală
Sebastian Burduja a precizat că decizia finală în legătură cu această tranzacție va fi luată de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.
Ministrul a adăugat că în scurt timp va avea loc o întâlnire a comisiei, care va analiza detaliat oferta și va lua o decizie.
„Comisia va face o analiză aprofundată și va lua o decizie. Dacă nu aprobă această tranzacție, în mod evident tranzacția nu se întâmplă”, a spus Burduja.
În plus, acesta a subliniat că România are dreptul să blocheze tranzacția, iar alte țări, precum Spania, au făcut același lucru în trecut din motive de securitate națională.
Ministerul Energiei a sesizat CEISD privind tranzacția MVM-E.ON
Ministerul Energiei a sesizat deja Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe cu privire la intenția MVM Group de a achiziționa E.ON România.
Autoritățile române sunt îngrijorate de posibilele riscuri asupra securității naționale, iar analiza acestora va stabili dacă tranzacția va fi aprobată sau nu. Rămâne de văzut ce decizie va lua comisia în perioada următoare.