Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atacă introducerea prevederii care permite vânzarea în pierdere în proiectul de lege realizat pe baza Codului de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare. ARC consideră că prevederea va face actul normativ inoperabil. Proiectul de lege prevede că vânzările cu preţ redus se pot realiza şi în pierdere, cu excepţia situaţiilor în care au un efect anticoncurenţial, caz în care se aplică prevederile Legii concurenţei. „Dacă
Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atacă introducerea prevederii care permite vânzarea în pierdere în proiectul de lege realizat pe baza Codului de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare. ARC consideră că prevederea va face actul normativ inoperabil.
Proiectul de lege prevede că vânzările cu preţ redus se pot realiza şi în pierdere, cu excepţia situaţiilor în care au un efect anticoncurenţial, caz în care se aplică prevederile Legii concurenţei.
„Dacă legea rămâne cu acest articol, situaţia va fi chiar mai rea decât în prezent, înlăturând orice oprelişti în calea măririi abuzive a aşa ziselor taxe de marketing, care scumpesc artificial alimentele şi ruinează producătorii agroalimentari. (…) ARC, alături de celelalte organizaţii ale producătorilor, va insista ca parlamentarii noştri să elimine articolul. În caz contrar, declarăm de pe acum că legea este inoperantă, iar efectele sale pe piaţă vor fi nule”, se arată într-un comunicat al ARC transmis, azi, agenţiei Mediafax.
Potrivit ARC, propunerea a fost introdusă la solicitarea Consiliului Concurenţei, înainte ca proiectul de lege să fie trimis la începutul lunii aprilie în Parlament, în procedură de urgenţă.
În prezent, cu excepţii bine precizate, vânzarea în pierdere este interzisă.
ARC: „Consiliul Concurenţei sprijină anti-concurenţa”
Totodată, Parlamentul European a precizat, într-o declaraţie că este îngrijorat de practicile de marketing, cum ar fi vinderea sub preţul de cost, cu scopul de a genera creşterea numărului de vizitatori şi că sprijină interzicerea vânzării sub cost a alimentelor, susţine ARC.
„Consiliul Concurenţei sprijină astfel anti-concurenţa, se amestecă într-o reglementare care nu este de resortul său şi creează premisele ca România să se înscrie (a câta oară?) în contra curentului european”, se mai arată în comunicatul ARC.
Consiliul Concurenţei: „Noi apărăm consumatorii”
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu, a declarat azi, tot pentru Mediafax, că nu vede nicio problemă ca agenţii economici să vândă în pierdere „atât timp cât o fac pe buzunarul lor” şi nu încalcă legislaţia concurenţială.
El a mai adăugat, că legiferarea principiului de interzicere a vânzării în pierdere restrânge concurenţa prin preţ, fiind limitată posibilitatea consumatorilor de a beneficia de preţuri mai reduse la produsele achiziţionate. „Noi nu apărăm concurenţii, ci procesul de concurenţă, care are ca scop final apărarea consumatorilor”, a mai spus Oprescu.
Guvernul a aprobat, la 8 aprilie, un proiect de lege care transpune unele prevederi ale Codul de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare, documentul urmând să fie promovat în Parlament în procedură de urgenţă. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat la acea dată că speră ca, prin regulile introduse, produsele româneşti să fie „mai prezente” în magazine, iar preţurile să scadă cu aproximativ 20-30%.
DETALII:
Citeşte şi Fără taxă de raft în comerţul agroalimentar!.