Vrei să cumperi un apartament cu mai puţin de 100 de euro în Paris? Nu, nu este o glumă. Site-ul francez Deedooz.com îţi propune mai multe afaceri pe care nu le poţi refuza: casă în regiunea Aisne cu 34 de euro, 96 de euro pentru un apartament de suprafaţă mare în Grenoble sau 88 de euro pentru o casă de 300 de metri pătraţi lângă Toulouse. Sau, mai bine, un BMW Seria 7 din 2008 cu 14 euro.

 

Deedooz.com se prezintă drept primul site din lume de vânzări prin concurs. Mecansimul inedit funcţionează în felul următor: cel care se înscrie pe site şi vrea să cumpere o casă, un yacht, bijuterii sau chiar afaceri la cheie, trebuie să plătească suma înscrisă în dreptul anunţului de vânzare. Pe lângă această taxă, trebuie să scrie o scurtă scrisoare de intenţie în care explică de ce îşi doreşte să intre în posesia obiectului anunţului. În momentul în care s-au înscris suficienţi utilizatori care plătesc taxa de participare şi suma reală de vânzare este acoperită, un juriu va decide cine „merită” cel mai mult să primească yachtul, terenul sau, după caz, casa, pentru un preţ de nimic.

 

 

Există un singur câştigător, iar banii nu se returnează celor care au participat. Spre deosebire de site-urile de licitaţii online, unde există un preţ de pornire, care poate urca de câteva zeci de ori, aici preţul de participare este fix şi totul depinde de noroc.

 

Proprietarii site-ului obţin venituri din comisionul de 15% pe care îl percep vânzătorului şi din publicitatea pe care o afişează pe site, de altfel un site foarte vizitat de toţi amatorii de cumpărături la preţuri extrem de mici. Totul este legal şi depinde de talentul fiecăruia de a convinge juriul că merită ce îşi doreşte.