Grupul farmaceutic Sanofi-Aventis, cel mai mare producător de vaccinuri din lume şi cea mai mare companie farma din Europa, a înregistrat o creştere cu 6% a vânzărilor nete în cel de-al treilea trimestru al anului, ca urmare a evoluţiei pozitive de pe pieţele din Europa de Est şi Turcia.

Astfel, grupul a întrgistrat vânzări de 7,4 miliarde de euro în timp ce profitul net,  excluzând provizioane de restructurare de 28 de milioane de euro, a crescut cu 7,7%, la 2,2 miliarde de euro. Profitul operaţional al Sanofi-Aventis a urcat cu 4,5%, la 2,9 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare au scăzut cu 0,6%, la 1,1 miliarde de euro.

În Europa de Est şi Turcia, cele mai puternice pieţe ale companiei, vânzările au crescut cu 42,8%, la 606 milioane de euro. Datele, furnizate de raportul financiar al companiei, subliniază că rezultatele din această regiune includ performanţele companiei cehe Zentiva.

În Europa, încasările s-au situat la 3,05 miliarde de euro, în urcare cu 6,8%. În SUA, vânzările au avansat cu 1,1%, la 2,4 miliarde de euro.

Compania anticipează că în al patrulea trimestru din acest an va avea încasări de 500 de milioane de euro, bazate pe vânzarea de vaccinuri contra gripei A/H1N1.

În România, Sanofi-Aventis Zentiva, a avut în perioada august 2008 – august 2009 vânzări de 730 milioane lei şi o cotă de piaţă de aproximativ 10%, ocupând poziţia de lider pe piaţa farmaceutică locală.