Un nou val de vânzări a lovit în ultima săptămână acţiunile listate pe pieţele regionale, cele mai afectate fiind companiile bancare influenţate negativ de avertismentele venite din partea companiilor de rating.
Băncile listate în zona CEE au pierdut doar în ultima săptămână 25% din capitalizare, valoarea de piaţă actuală a acestora fiind jumătate din cea de la începutul anului. Acţiunile Erste Bank tranzacţionate la Viena au ajuns şi sub şapte euro, după ce treceau de 60 euro în 2007. Investitorii în aceste acţiuni au pierdut 28% în ultima săptămână şi 57% în acest an. Acţiunile BRD au înregistrat în trei din cele cinci şedinţe ale săptămânii trecute scăderi intraday de peste 10%. Cursul a scăzut cu 20% doar în ultima săptămână. Companiile au continuat şi pe parcursul perioadei analizate să transmită situaţiile financiare preliminare pentru anul trecut. Nu au raportat până acum şapte din cele 68 de companii listate la BVB, printre acestea fiind însă şi emitenţi importanţi, precum Petrom sau SIF Banat-Crişana. Conform datelor transmise până în acest moment, cifra de afaceri realizată în 2008 cumulată a celor 61 de companii este de 47,2 miliarde lei, în creştere cu 45% faţă de valoarea din 2007. Dacă pentru două treimi dintre companii cifra de afaceri a fost superioară celei din anul precedent, doar o treime a reuşit şi o creştere a profitului faţă de 2007. Din grupul companiilor la care se cunosc datele financiare, 14 au raportat pierdere pentru anul trecut, faţă de opt în 2007, în sumă de 885 milioane lei faţă de 488 milioane în anul anterior (majorare cu 81%). Profitul net cumulat a cunoscut o creştere de 6%, până la aproape 2,9 miliarde lei. La nivelul pieţei, rata de profitabilitate a companiilor (am luat în calcul şi companiile cu pierdere) a fost de 4,3% în 2008 faţă de 6,9% în 2007.
Din păcate, tratarea financiară diferită a situaţiilor pe anul precedent, în special pe partea de provizioane pentru deprecierea portofoliilor de acţiuni conduce la o distorsionare puternică a profitului sau pierderilor raportate. Avem aici ca exemplu compania Biofarm, care deşi a obţinut din activitatea de exploatare un profit de 14,5 milioane lei a înregistrat o cheltuială cu provizionul pentru deprecierea portofoliului de acţiuni în valoare de peste 35 milioane lei, rezultând o pierdere pentru 2008 de peste 21 milioane lei. Altur însă, deşi avea o expunere importantă pe acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare, portofoliul de acţiuni fiind de peste 50 milioane lei la finele lui 2007, a decis să nu înregistreze până acum pierderea în contul de profit şi pierdere după scăderile dure din piaţa bursieră. În plus, vedem cum pentru aceste companii nu mai contează domeniul în care-şi desfăşoară activitatea de bază, pierderile financiare rezultate din activităţi de investiţii fiind de câteva ori mai mari decât profitul din exploatare.