În cifre absolute, creşterea anuală a fost de 6,6 miliarde de dolari. 'Piaţa globală (a achiziţiilor) de apărare nu a cunoscut niciodată o creştere atât de importantă precum cea constatată între 2014 şi 2015', a subliniat analistul Ben Moores, de la IHS Jane's, precizând că '2015 a fost un an record'.
În regiunea Asia-Pacific, valoarea importurilor de arme a crescut cu 71% între 2009 şi 2015, iar, potrivit lui Moores, trei din primele zece state estimate a avea în continuare achiziţiile cele mai importante se află în această zonă: Vietnam, Filipine şi Bangladesh.
Această evoluţie se înscrie într-un context de nelinişte a ţărilor din regiune, provocată de ambiţiile teritoriale ale Chinei, care revendică drepturi de suveranitate în aproape întreaga zonă a Mării Chinei de Sud.
Potrivit raportului menţionat, Coreea de Sud a devenit în 2015 al 5-lea importator la nivel mondial, cu achiziţii de circa 2,2 miliarde de dolari, urcând două locuri. Institutul britanic prognozează că această ţară va ajunge în 2016 pe poziţia a 4-a.
Un alt stat din regiunea Asia-Pacific, şi anume Australia, a urcat de pe poziţia a 6-a pe cea de-a 3-a, cu importuri în valoare de 2,3 miliarde de dolari.
Primele două ţări importatoare de armament rămân, la fel ca în 2014, Arabia Saudită şi India.
Raportul estimează că piaţa globală îşi va continua creşterea şi în 2016, până la un nivel de 69 miliarde de dolari.
În ce priveşte statele exportatoare, institutul arată că Germania a urcat de pe locul al 5-lea pe poziţia a 3-a, cu vânzări totale de 4,8 miliarde de dolari. În schimb, Franţa a coborât un loc, aflându-se pe poziţia a 4-a (4,8 miliarde de dolari), în timp ce Marea Britanie a ajuns de pe locul al 4-lea pe locul al 5-lea, cu 3,9 miliarde de dolari.
Primele două ţări exportatoare de armament continuă să fie SUA şi Rusia, indică raportul IHS Jane's. AGERPRES