Cererea pentru locuinţele de lux este în creştere, iar bogaţii au devenit veritabili colecţionari de imobile după modelul acumulării operelor de artă. Observaţia a fost făcută de reprezentanţii casei de licitaţii Christie's care au anunţat săptămâna trecută că nu mai puţin de cinci case de peste 100 milioane dolari s-au vândut anul trecut, respectiv două la New York, una în Connecticut – SUA, una în Franţa şi una în Hong Kong. Brokerii listează încă 20 de locuinţe ale căror preţuri solicitate sunt cu nouă cifre, scrie Bloomberg. "Ne uităm la universul celor peste 1.800 de miliardari care încep să devină membrii acestui club de colecţionari în această unică şi incredibilă piaţă imobiliară a lumii", a comentat, pentru agenţia de ştiri, Dan Conn, CEO la Christie’s International Real Estate.
De unde vin miliardarii
Aşa cum unii oameni înstăriţi cumpără câte un tablou de Picasso sau o operă de Warhol, la fel imobiliarele de lux devin ţinta achiziţiilor acestora. Pe lângă cumpărătorii de tradiţie din America şi Europa, vin miliardarii din economiile mai puţin stabile precum cea a Rusiei sau cele ale ţărilor din Orientul Mijlociu. În mod particular, chinezii au făcut investiţii majore în oraşe precum Hong Kong, Los Angeles, New York şi Londra.
"Oamenii vor locuinţe-trofee", explică fenomenul Eyal Ofer, magnat în industria navală şi de real estate din Monaco, invitat să conferenţieze la o conferinţă internaţională organizată de Institutul Milken în Beverly Hills, California, oraş care este, de asemenea, destinaţie a plasamentelor de lux. "Sunt o marfă rară. Şi sunt mai bune decât aurul deoarece te poţi lăuda cu ele", adaugă Ofer.
Ce a putut costa atât de mult
Cea mai scumpă locuinţă vândută anul trecut a fost un domeniu din East Hampton, New York, pentru care Barry Rosenstein, managing partner la fondul de hedging Jana Partners, a plătit 147 milioane dolari. Poziţia întâi a fost smulsă preţ de un milion de dolari în faţa unei vile din Saint-Jean-Cap-Ferrat, în Franţa, pentru care cumpărătorul a dat 146 milioane dolari.
O proprietate de 120 milioane dolari din Greenwich, Connecticut, o reşedinţă din Hong Kong de 104 milioane dolari şi un penthouse duplex de 100,5 milioane dolari din noul turn One57 construit în New York au fost celelalte locuinţe pentru care s-au plătit peste 100 milioane dolari. Nu toate aceste imobile au fost tranzacţionate aproape de preţul solicitat. Spre exemplu, domeniul din Connecticut era listat iniţial la 190 milioane dolari.
Cred că "de data aceasta e diferit"
Faptul că piaţa locuinţelor de lux atinge noi maxime nu pare a stârni îngrijorări în rândul brokerilor. Conn de la Christie's spune că aceasta nu este semn că s-ar repeta povestea unui balon speculativ. "Cred că fundamental acest segment este diferit de restul pieţei. Pentru a cumpăra una dintre aceste proprietăţi, trebuie să fi în clubul miliardarilor", argumentează el
Superlativele pieţei
Pe piaţă sunt încă listate reşedinţe la preţuri exorbitante. Pentru un penthouse din Monaco se cere 400 milioane dolari, un conac din Londra este preţuit la 365 milioane dolari, iar un domeniu din Beverly Hills este listat la 195 milioane dolari. Pe Coasta de Azur din Franţa sunt mai multe case pentru care se solicită între 215 milioane dolari şi 425 milioane dolari.
Cea mai scumpă piaţă de ultra-lux este cea londoneză unde media de preţ se ridică la 44.336 dolari pe metrul pătrat. Beverly Hills este piaţa cu cel mai înalt punct de intrare, de 8 milioane dolari, Toronto are cel mai bun ritm de vânzare, cu o locuinţă găsindu-şi cumpărătorul în medie la 31 de zile după listare, iar cea din Dubai are cei mai mulţi clienţi nerezidenţi, aceştia reprezentând 75% din totalul celor care realizează achiziţii.