Cumpărătorii au fost: Electrica Furnizare, GDF Suez și RE Power Generation.
După ce EURO INSOL, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunțat contractele bilaterale cu traderii, compania a realizat pe piața concurențială venituri cu circa 37 milioane de euro mai mari decât dacă ar fi vândut aceeași cantitate de energie către traderi, cu prețul de 130 lei/MWh.
De la intrarea în insolvență, Hidroelectrica a contractat pe piața concurențială PCCB-OPCOM 40 de pachete de energie, veniturile totale fiind de 379 milioane de lei (circa 84,2 milioane de euro).
“Diferența dintre prețul cu care Hidroelectrica vinde acum energia produsă și prețul din contractele bilaterale care au fost denunțate după intrarea în insolvență, se apropie de 110 lei/MWh și este posibil să crească, având în vedere condițiile hidrologice prognozate pentru anul 2013”, spune Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL.
Astfel, tranzacțiile transparente, încheiate la prețurile pe piața concurențială, reduc semnificativ pierderile provocate Hidroelectrica de seceta prelungită, care are ca efect realizarea unei producții de energie de nici 12 TWh în 2012, față de 17,6 TWh, cât este producția dintr-un an mediu hidrologic.