Vânzările anuale de centrale termice în România au crescut de aproape 20 de ori în ultimele două decenii, pe fondul creşterii constante a numărului de debranşări, a pieţei de construcţii noi, dar şi a numărului tot mai ridicat de înlocuiri de centrale, potrivit unui studiu realizat de Ariston Thermo România, liderul pieţei de centrale termice şi boilere electrice.
Cererea tot mai mare de echipamente de încălzire individuale a pornit din cauza problemelor apărute la CET-uri, dar şi din dorinţa clienţilor de a dobândi un grad ridicat de confort şi independenţă. În prezent, piaţa locală de centrale termice poate fi considerată o piaţă matură, datorita creşterii ponderii de înlocuiri, care ocupă un procent din ce în ce mai mare în vânzări, susţin reprezentanţii companiei.
La finele anilor `90, când au început să se închidă primele CET-uri din cauza nefuncţionării corespunzătoare şi a înregistrării unor pierderi tot mai mari, vânzările anuale de sisteme de încălzire înregistrau un număr de circa 15.000 de unităţi. Previziunile pentru anul acesta sunt de circa 270.000 de bucăţi.
„Debranşările de la sistemul centralizat în favoarea unei soluţii independente şi mai eficiente, prin instalarea unei centrale termice, au susţinut o bună parte din creşterea pieţei. Dar dacă în trecut majoritatea vânzărilor erau destinate locuinţelor debranşate de la sistemul centralizat, în prezent ponderea segmentului de înlocuiri a crescut considerabil, ajungând la un nivel de circa 50% din totalul vânzărilor. În ceea ce priveşte perioada următoare, piaţa de profil va continua să crească cantitativ, dar mai ales valoric, susţinută fiind de construcţiile de locuinţe noi, precum şi de înlocuirile tot mai dese ale echipamentelor de încălzire mai vechi, care nu dispun de tehnologii noi şi eficienţă ridicată precum gamele actuale”, a declarat, conform Agerpres, Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.
De asemenea, evoluţia parcului total de centrale termice instalate a crescut substanţial – dacă în 2002 acesta se situa la circa 410.000 de unităţi, la nivelul anului 2016 ajunsese la aproximativ 2,2 milioane de bucăţi, în creştere cu 436%. Conform estimărilor Ariston, în prezent parcul instalat de centrale termice a ajuns la circa 2,4 milioane de unităţi.
Creşterea continuă a preţului energiei termice, problemele constante ale sistemelor de încălzire centralizate din întreaga ţară, cât şi dorinţa de independenţă a românilor au dus, în ultimii 15 de ani, la debranşarea a peste 1,25 milioane de locuinţe de la sistemul de încălzire centralizat.
În prezent, 13 judeţe din România – Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Caraş Severin, Neamţ, Dâmboviţa, Olt, Sălaj – nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, folosind un echipament independent de încălzire. La polul opus se află Capitala, unde peste 60% dintre locuinţe depind încă de sistemul centralizat (circa 560.000 de locuinţe branşate). Raportat la situaţia pe primul semestru din 2017, în topul judeţelor unde s-au înregistrat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde 6.966 apartamente s-au debranşat de la CET-uri, pe locurile următoare aflându-se Iaşi, (800 de debranşări), Tulcea (445), Timiş (431) şi Argeş (410).
Potrivit studiului, comportamentul de achiziţie al cumpărătorilor de centrale termice s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, aceştia fiind tot mai interesaţi de avantajele suplimentare oferite de către producători, pe lângă caracteristicile tehnice de bază, precum puterea sau debitul de apă caldă menajeră, şi preţul.
Astfel, dacă la primele achiziţii, la începuturile dezvoltării pieţei locale de centrale termice, preţul era criteriul principal de achiziţie, în proporţie de aproape 40%, iar eficienţa, randamentul şi consumul erau următoarele criterii de alegere, însumând circa 25%, astăzi criteriile principale de cumpărare s-au schimbat, iar eficienţa, serviciile post-vânzare şi noile tehnologii se află în top. Marca rămâne o constantă atunci când se cumpără un echipament de încălzire, fiind în continuare un element luat în calcul în decizia finală.