‘Pentru anul 2011, estimăm o creştere de unu-două procente a vânzărilor de ciment, însă în 2012 ne aşteptăm la creşteri de până la 5%, în principal datorate proiectelor de infrastructură şi a lucrărilor inginereşti. În anul 2010, am avut o producţie de 6,9 milioane tone care a mers numai la intern. Scăderea producţiei a fost determinată, în principal, de căderea pieţei rezidenţiale, piaţă care nu îşi va reveni prea curând’, a spus Mihai Rohan.
În trimestrul I 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, volumul lucrărilor de construcţii a consemnat o scădere de 4,7%, deşi s-au înregistrat scăderi mai reduse atât la elementele de structură, cât şi la obiecte de construcţii. Pe de altă parte, s-au constatat uşoare creşteri la unele elemente (reparaţii +17,4%) şi unele obiecte de construcţii (clădiri nerezidenţiale +2,2%).
Pe fondul reducerii volumului de construcţii şi piaţa materialelor de construcţii a înregistrat scăderi semnificative, ajungând la o valoare de 4,4 miliarde euro, la sfârşitul anului 2010.
La nivel mondial, conform Asociaţiei europene a producătorilor de ciment – Cembureau, în 2010 s-au produs 3,3 miliarde tone de ciment, din care 56% în China. Astfel, cu cele aproximativ două miliarde tone de ciment produs, China a preluat detaşat supremaţia în acest sector. De altfel, pe primele două locuri în topul celor mai mari producători de ciment se află companii chineze, Holcim ajungând abia pe locul trei. Europa înregistra, la sfârşitul anului 2010, doar 8% din totalul producţiei mondiale de ciment, ţările din Asia şi chiar Africa având un avans considerabil.
După 20 de ani de la înfiinţare, CIROM reuneşte 10 membri, printre care se numără cinci grupuri multinaţionale – Carmeuse, HeidelbergCement, Holcim, Lafarge, Saint – Gobain.
În perioada 1991 – 2011, membrii CIROM au furnizat pe piaţa internă circa 120 milioane tone de ciment, aproximativ 20 milioane tone de var şi 2,5 milioane tone de ipsos.
Membrii CIROM au realizat investiţii totale de de 1,8 miliarde euro după privatizare, din care 130 milioane euro pentru protecţia mediului.
SURSA: Agerpres