Vânzările de gaze naturale ale Petrom (SNP) au scăzut, în trimestrul al doilea, cu 27%, la 0,84 miliarde metri cubi, de la 1,15 miliarde metri cubi în perioada similară a anului trecut, declinul normal din perioada verii fiind accentuat de reducerea activităţii în industria petrochimică.

„La Petrom, scăderea sezonieră obişnuită a volumelor de gaze din trimestrul al doilea a fost accentuată de închiderea parţială a industriei îngrăşămintelor”, se arată într-un raport prezentat vineri de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Producţia totală de hidrocarburi a Petrom a scăzut, în perioada aprilie-iunie, cu 4,6%, la 185.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 194.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al doilea al anului trecut, se mai arată în raport.

În primul trimestru al acestui an, vânzările de gaze naturale s-au plasat la 1,4 miliarde metri cubi, iar producţia de hidrocarburi a fost de 192.000 barili echivalent petrol pe zi.

Preţurile reglementate în lei, neschimbate

OMV notează că, în România, preţurile reglementate în lei ale gazelor naturale la producători au rămas neschimbate în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni.

Producţia de hidrocarburi a OMV a urcat uşor comparativ cu trimestrul al doilea din 2008, la 315.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 310.000 barili echivalent petrol pe zi, iar vânzările de gaze ale grupului austriac au scăzut puternic, cu 18,75%, la 2,08 miliarde metri cubi, de la 2,56 miliarde metri cubi în perioada similară a anului trecut.

Declinul înregistrat de OMV pe piaţa gazelor a fost mai accentuat comparativ cu primul trimestru al acestui an – perioadă de iarnă cu volume mai ridicate sezonier – când grupul a înregistrat vânzări de 4,52 miliarde metri cubi de gaze naturale, se mai arată în raport.

Petrom deţine în România o reţea de 550 de benzinării, rafinăriile Petrobrazi şi Arpechim şi activităţi în zona explorării şi extracţiei de petrol şi gaze naturale.

SURSA: Mediafax