Departamentul de Comerţ din SUA a raportat o creştere de 0,5% a vânzărilor de retail, similară cu media estimărilor celor 81 de economişti chestionaţi de Bloomberg. Astfel, creşterea din iulie s-a intensificat faţă de luna anterioară, când a fost de 0,3%, depăşind estimările analiştilor.
Totuşi, sentimentul consumatorilor s-a înrăutăţit brusc în august, până la cel mai scăzut nivel din 1980 încoace.
Excluzând vânzările auto, celelalte cumpărături au crescut peste aşteptări.
Mai mulţi americani au plecat acasă cu maşini noi de la dealerii auto în ultima lună, după ce au slăbit constrângerile provocate de dezastrul din martie pe lanţul furnizorilor, iar o varietate de modele au fost oferite la preţuri mai bune.
Chiar şi aşa, responsabilii politicilor Federal Reserve au declarat săptămâna aceasta că sunt îngrijoraţi că cheltuielile gospodăriilor s-au aplatizat, iar prăbuşirea pieţelor de acţiuni va afecta sentimentul consumatorilor.
Creşterea cheltuielilor consumatorilor este chiar alinătoare, spune Michael Feroli, economistul şef din Statele Unite al JP Morgan Chase. “Revizuirile în creştere sugerează că traiectoria cheltuielilor consumatorilor care se va vedea în trimestrul al treilea nu a fost aşa de rea pe cât părea”, precizează Feroli.
Indicele contractelor futures pe acţiuni şi-au extins avansul după raportul privind consumul de retail. Contractul pe indicele S&P 500 creştea cu 0,8%.
De asemenea, Wall Street deschidea în creştere, iar după circa o oră şi jumătate de tranzacţionare indicele Dow Jones avansa cu 0,9%, iar S&P 500 se aprecia cu 0,5%.