Vânzările globale de cipuri au urcat anul trecut la 439 miliarde de dolari, în timp ce vânzările realizate de producătorii de cipuri din SUA s-au situat la 208 miliarde de dolari sau aproximativ 47% din total.
De asemenea, livrările către Statele Unite au urcat cu 19,8% în 2020, la 94,15 miliarde de dolarim anunță Asociaţia Industriei Semiconductorilor (SIA), citată de Reuters.
De ce au crescut vânzările
În SUA, achiziţiile au crescut în principal datorită cererii ridicate de cipuri de memorie, folosite în centrele de date, a apreciat Falan Yinug, director în cadrul SIA.
Giganţii americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi Amazon, Microsoft şi Alphabet Inc, au înregistrat anul trecut o creştere semnificativă a folosirii serviciilor de cloud computing, după ce afacerile s-au adaptat la munca la domiciliu.
Lipsa cipurilor pentru industria auto închide linii de asamblare
În prezent, producătorii auto din întreaga lume, printre care Ford Motor, Subaru Corp, Toyota Motor Corp, Volkswagen AG, Nissan Motor şi Fiat Chrysler, închid liniile de asamblare din cauza lipsei de cipuri pentru industria auto.
Volkswagen anunța în decembrie că lipsa de semiconductori ar putea determina reducerea producției cu până la 100.000 de mașini în Europa, America de Nord și în China, în primul trimestru din 2021.
Iar Ford s-a văzut nevoit să trimită în șomaj parțial 3.900 de salariați din Statele Unite.
Renault și-a revizuit planificările dar nu a redus până acum producția.
În primul trimestru din acest an, fabricantul german Audi ar putea să fie revoit să renunțe la producerea a 10.000 de vehicule.
Specialiștii din sector cred că tensiunea ar putea dura până în 2022. Capacitatea de producție este insuficientă comparativ cu cerința.
Pe de altă parte, războiul dintre Statele Unite și China ar putea, paradoxal, să determine accelerarea găsirii și dezvoltării de noi electronice alternative.
Înainte să plece de la Casa Albă, Donald Trump, cerea ca uzinele de semiconductori să revină acasă. Două proiecte legislative au fost prezentate, în vara lui 2020, prin care se dorește ca Statele Unite să dețină o mai mare parte din producția mondială de cipuri electronice, prin noi ajutoare guvernamentale în valoare de 25 de miliarde de dolari. În prezent, SUA deține 12 % din piața mondială de producție.
Sursă foto: Dreamstime