Vânzările de agregate şi betoane ale grupului francez Lafarge în România au scăzut cu peste 40% în primul semestru, în volum, şi s-ar putea diminua cu mai mult de 50% la nivelul întregului an, din cauza crizei economice.

„Este cea mai drastică scădere înregistrată de această divizie pe piaţa locală în ultimii cinci ani”, a declarat, miercuri, Bruno Roux, preşedintele-director general al Lafarge Agregate Betoane şi vicepreşedinte pentru Europa Centrală al Diviziei de Agregate a grupului francez.

Reprezentantul Lafarge a adăugat că vânzările s-ar putea diminua cu 40%-50% în acest an, în volum. La sfârşitul lunii mai, acesta a anunţat că vânzările consolidate ale diviziei locale au urcat cu 30% anul trecut, la 300 milioane lei, dar ar putea scădea cu 20-40% în 2009.

Roux a afirmat că scăderea vânzărilor este influenţată de mai mulţi factori, printre care blocarea segmentului imobiliar şi lipsa proiectelor de infrastructură. „Suntem îngrijoraţi că unele lucrări de infrastructură întârzie. Sunt proiecte unde licitaţiile au fost câştigate, dar proiectele încă nu au pornit”, a spus Roux.

Investiţii îngheţate

Oficialul Lafarge a afirmat că investiţiile grupului din România, pe acest segment, sunt în continuare îngheţate, inclusiv proiectele anunţate anterior, de achiziţie a unor jucători locali.

El a precizat că grupul ar putea totuşi realiza unele investiţii, în funcţie de oportunităţile apărute. „Am închis temporar 20% din facilităţile de producţie, încercând să nu facem disponibilizări şi am operat mutări de personal pe alte segmente, cum ar fi cel de gips-carton, care merge foarte bine”, a spus Roux.

Bruno Roux a reiterat că dinamica negativă a vânzărilor este generată şi de concurenţa neloială a unor competitori, care nu respectă legislaţia privind limita maximă admisă la transportul rutier al produselor. Conform datelor anunţate de Roux anterior, piaţa de agregate, care cuprinde nisip şi pietriş în proporţie de 70% şi piatră de carieră, a atins un volum de aproape 80 milioane tone anul trecut, în vreme ce segmentul de betoane a totalizat 12 milioane metri cubi în 2008.

În mai, Roux estima că cele două segmente s-ar putea diminua pe fondul crizei şi al ritmului scăzut al derulării lucrărilor de infrastructură, cu 15-30%, respectiv 10-15%.

În România, activitatea de agregate şi betoane a grupului este reprezentată de firmele Lafarge Agregate Betoane, Lafarge Comnord şi Lafarge Betoane, Cariere Plus şi GHM Mixbeton, care sunt în mai mult de jumătate din judeţele ţării şi operează 14 staţii de betoane, şapte cariere, şase balastiere şi două depozite de agregate.

Grupul francez este prezent în România din 1997 şi activează pe segmentele cimentului, cu cea mai mare pondere în totalul afacerilor, agregate şi betoane şi gips-carton.

La nivel consolidat, afacerile Lafarge în România s-au majorat anul trecut cu 20%, de la 400 la 480 milioane euro. Linia de agregate betoane a grupului Lafarge are peste 25.000 de angajaţi, în 620 de cariere şi balastiere, 1.325 staţii de betoane şi 101 staţii de asfalt.

SURSA: Mediafax