Vânzările Renault, proprietarul Dacia, au crescut în primul semestru cu 23,1%, la 19,66 miliarde euro, iar profitul net s-a plasat la 823 milioane euro, faţă de o pierdere de 2,71 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului prezentat de grupul francez.

Volumul vânzărilor a crescut cu 21,7%, la 1,348 milioane de autovehicule.

Profitul net atribuibil acţionarilor Renault a fost de 780 milioane euro, comparativ cu un rezultat negativ de 2,73 miliarde euro în primele şase luni din 2009.

Grupul a confirmat ţinta de a genera flux de numerar liber pozitiv în anul 2010, anticipând dificultăţi în a doua jumătate a anului, transmite Reuters.

„Într-un mediu incert în a doua jumătatea a anului 2010, grupul va continua să se concentreze pe obiectivul cheie de a genera free cash flow pozitiv în acest an”, se arată într-un comunicat al Renault.

Constructorul auto francez a generat free cash flow pozitiv de 1,42 miliarde euro în primul semestru la divizia automotive, datorită cheltuielilor mai mici şi profitului operaţional mai ridicat.

Cotă de 41,9% din piaţa locală

Renault a vândut în România 23.971 de maşini în primele şase luni, care i-au asigurat o cotă de piaţă de 41,9% pe segmentele de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare, cu 4,8 puncte procentuale mai ridicată decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Grupul reia în raport datele prezentate în prima parte a lunii iulie de Dacia, vizând în principal vânzările mărcii româneşti în prima jumătatea a anului.

Astfel, volumul vânzărilor Dacia a crescut cu 18,5% în perioada analizată, la 182.371 maşini. Pe pieţele europene, vânzările Dacia au urcat cu 29,6%, în principal datorită performanţelor de pe piaţa franceză.

Dacia, pe locul 6 în Franţa

În Franţa, compania a vândut 64.288 de unităţi, faţă de 25.964 autoturisme în primul semestru din 2009. Dacia este al şaselea jucător pe piaţa auto franceză după vânzări, notează Renault.

Modelul Sandero a înregistrat o creştere de 40,4% a vânzărilor, generând acum 52,7% din volumul total al Dacia. Duster a generat 9% din vânzările mărcii româneşti în Europa.

Vânzările de vehicule comerciale uşoare ale Dacia au crescut cu 72,1% în Europa, cota de piaţă a companiei pe acest segment crescând la 1%.

Constructorii auto europeni erau optimişti la sfârşitul primului trimestru, când observau şi anticipau că cererea revine deşi guvernele retrag treptat programele de înnoire a parcului auto, de tip „rabla”. Acum însă, companiile sunt pesimiste şi se tem că măsurile de austeritate şi creşterile de taxe din unele ţări vor frâna din nou piaţa.

SURSA: Mediafax